Aşa îţi prepari iaurtul medicament!
Eşti la dietă sau pur şi simplu nu ai chef de mâncare gătită? Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr.Ovidiu Chiş, îţi spune ce soluţie ai pentru a te răcori şi a te hrăni, în acelaşi timp, folosind combinaţiile potrivite.
Pentru mulţi, soluţia cea mai la îndemână este iaurtul cu fructe din comerţ. Acesta este însă un amestec care produce multă aciditate în corp, din cauza faptului că sunt puse laolaltă ingrediente incompatibile.
Acest lactat conţine cantităţi mari de glucide, lipide şi proteine, fiind o combinaţie nutritivă ce necesită anumite sucuri digestive. Iar fructele se digeră cu alte enzime şi împreună cu iaurtul, zaharurile din fructe fermentează. De aceea iată cum e indicat să prepari iaurtul apelând la câteva reţete străvechi, ayurveda.
- Lassi dulce răcoritor: cu zahăr brun şi mirodenii: cardamom, vanilie, scorţişoară, coajă de lămâie. - Lassi dulce încălzitor: cu miere şi mirodenii: scorţişoară, cuişoare, ghimbir, coajă de lămâie / lime. - Lassi sărat răcoritor: cu puţină sare, chimion, fenicul, coriandru şi piper roşu. - Lassi sărat încălzitor: cu puţină sare, ghimbir, cimbrişor, chimion, piper negru.
În India, Lassi se prepară din iaurt, chefir sau lapte prins, care este bătut sau amestecat în blender în proporţii egale cu apă sau infuzii de plante medicinale (salvie, busuioc, coriandru sau ceaiuri de anason ori fenicul). Avantajul este că e mult mai uşor digerabil, are conţinut mai redus de grăsimi şi proteine şi se impregnează cu proprietăţile digestive şi terapeutice ale condimentelor folosite.