Aşa poţi trata ulcerul şi gastrita

16 noiembrie 2013 15:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Gastrita şi ulcerul sunt afecţiuni caracterizate prin inflamaţia şi, respectiv, lipsa mucoasei stomacului din tubul digestiv. Cauzele cele mai frecvente ale apariţiei bolilor de stomac sunt: fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentaţia dezechilibrată, infestarea cu bacteria H. pylori, administrarea medicamentelor antiinflamatorii şi moştenirea genetică.

Tratament medicamentos

Antiacidele sunt prescrise de medic pentru a reduce cantitatea de acid gastric şi a vindeca leziunile stomacale. Acest tratament este prescris în cazul în care boala se află la început. Lansoprazol şi Omeprazol sunt antiacidele recomandate dacă medicul constată că există un nivel ridicat de aciditate în stomac.

Antibioticele sunt recomandate atunci când bolile au ajuns într-un stadiu avansat. Cele mai frecvente antibiotice prescrise de doctor în tratarea ulcerului şi a gastritei sunt: amoxicilina, claritromicina şi metronidazol. Pentru un rezultat mai bun, se administrează un set de două sau trei antibiotice combinate cu un antiacid, timp de 7-14 zile. Acest tratament se ia doar atunci când doctorul constată prezenţa infecţiei H.pylori în organism, prin intermediul unor teste:

Analiza sanguină specifică (testul anticorpilor serici)

Prelevarea biopsiei la investigaţia endoscopică

Testul respirator

Intervenţie chirurgicală

Atunci când terapia medicamentoasă nu dă rezultate, iar situaţia bolnavului de ulcer se agravează prin dureri acute, hemoragii stomacale şi febră înseamnă că boala ulceroasă a avansat, trecând la stadiul de perforaţie. În acest caz, pacientul va fi operat de urgenţă şi va rămâne sub supraveghere medicală câteva zile, până când tranzitul intestinal va reveni la normal.

Tratamentul postoperatoriu constă în administrarea de medicamente, dar şi în regimul alimentar echilibrat. De asemenea, endoscopia periodică este recomandată deoarece boala poate reveni.

Mai multe