Aşa scapi de durerile din zona cervicală

7 martie 2015 20:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Ameţeală, vertij, amorţeli în braţe, dureri în zona cefei sau a gâtului. Sunt semne care arată că la nivelul coloanei vertebrale, în zona cervicală, e localizată o afec­ţiune – spondiloza cervicală.

E o degenerare care apare odată cu înaintarea în vârsta, de cele mai multe ori, după 35-40 de ani. Dr. Vasile Druţă, medic primar ortoped, ne spune care sunt semnele caracteristice acestei afecţiuni şi cum o putem trata nechirurgical. Tratamentul nechirurgical şi neinvaziv recomandat în spondiloza cervicală e multimodal şi personalizat, nedureros cu o toleranţă şi complianţă a pacientului extrem de bună şi durează, într-o primă fază, 2-3 săptămâni. E urmat de controale periodice, iar consolidarea rezultatelor prin întărirea musculaturii se poate întinde pe câteva luni, în funcţie de afecţiunile individuale. Schema de tratament cuprinde mai multe etape:

  • Decompresia vertebrală tridimensională, prin care creştem spaţiul dintre vertebre, reducem presiunea de pe disc, le rehidratăm şi creăm cadrul favorabil vindecării. (foto 2)

  • Mobilizarea vertebrală, prin care deblocăm segmentele discovertebrale, reducem spasmele musculare, reducem subluxaţiile articulaţiilor intervertebrale, redresăm microcirculaţia şi contribuim la corectarea posturii. (foto 3)
  • Fizioterapia, atât de cunoscută în scop antialgic, antiinflamator, miorelaxant, antiedematos.
  • Gimnastica medicală, kinetoterapia şi întărirea musculaturii spatelui cu aparatură specifică adresată zonelor deficitare pentru consolidarea rezultatelor şi răspunsului terapeutic. (foto 1)

Cauza: poziţii greşite de stat

Spondiloza este o afecţiune localizată la toate nivelurile coloanei vertebrale, mai des apare, însă, în regiunea cervicală. Debutează lent şi etapizat. Apariţia osteofitelor, cunoscute şi sub denumirea de ciocuri pe coloană, este în strânsă legătură cu procesul de degradare a coloanei vertebrale, cauzat de poziţii greşite de stat pe scaun, la birou sau la volan, de mişcări realizate incorect sau de susţinerea unor greutăţi mari. Concomitent se degradează şi cartilagiul care acoperă suprafata articulară, ceea ce duce la degradarea întregii articulaţii.

Mai multe