Aşa te poţi proteja contra insectelor!

15 mai 2013 13:59   Sănătate
Ultima actualizare:

Atunci când eşti înţepat de o insectă, ea îţi introduce în organism anumite substanţe, precum enzime, proteine sau neurotransmiţători. La toate acestea corpul tău reacţioneză şi te poţi trezi cu roşeaţă, mâncărime sau senzaţie de căldură.

Dacă pata, care se formează ulterior în jurul acesteia are un diametru de 1 până la 5 milimetri este considerată normală. În caz contrar ar trebui să te alarmezi şi să mergi la un medic deoarece manifestările pot degenera cauzând chiar şoc anafilactic, mai ales în cazul celor alergici la înţepături. Astfel pot apărea probleme de respiraţie, crampe abdominale, scăderea tensiunii arteriale sau pierderea cunoştiinţei. Conform Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, în Europa, 30- 40 de persoane mor anual în urma şocului anafilactic.

"În România nu există o statistică a deceselor cauzate de înţepăturile de insecte deoarece majoritatea celor afectaţi nu vin la control. Pentru persoanele alergice la viespii şi albine se poate face imunoterapie cu venin dacă vor să se vindece de această afecţiune. Dar din păcate, la noi în ţară nu se mai importă serul necesar tratamentului, care durează 5 ani de zile. În tot acest timp, pacientul trebuie să facă o injecţie pe lună. Cine vrea totuşi să-şi procure un kit pentru 6 luni o poate face contra-cost, din Ungaria, cu 1200 ron ", a declarat dr. Adriana Bujor, medic în cadrul Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. De aceea, pentru a te feri de înţepăturile de insecte, iată ce trebuie să faci:

* să nu culegi flori* să nu foloseşti îmbrăcăminte foarte colorată, largă* să nu te dai cu parfumuri puternice* să nu umbli desculţ în aer liber* să eviţi locurile înflorite, locurile cu deşeuri sau cu resturi de mâncare* să-şi pui plasă de protecţie la geamul locuinţei* să stai cu geamul închis în maşină* să apelezi la ajutor calificat petru distrugerea cuiburilor de viespi.

Mai multe