Aşa tratezi sindromul ovarelor polichistice
Ai menstruaţie neregulată, acnee, pilozitate şi câteva kilograme în plus? Sunt semne clare că suferi de sindromul ovarelor polichistice. Iată cât de gravă este această problemă pentru femei şi cum se poate ea trata.
Pentru a înţelege clar ce înseamnă să ai ovare polichistice, medicul ginecolog Khaled Hilmi ne explică modul lor de funcţionare. „Fiecare ovar este aproximativ de mărimea unei migdale. De obicei, la începutul fiecărei menstruaţii apare un mic folicul care începe să se extindă până formează în interior un ou, numit ovocit. Foliculul creşte 1-2 mm pe zi. În ziua 14, ajunge la 22-24 mm, după care „explodează” şi eliberează oul. Atunci spunem că eşti la ovulaţie.
La femeile cu probleme hormonale, foliculul nu se extinde până la 22-24 mm, ci se opreşte la 10 mm şi formează un mic chist în interiorul ovarului. Cantitatea de estrogen deţinută de acest chist se transformă în testosteron în decurs de două zile. Acest lucru se întâmplă la fiecare câteva luni, ceea ce înseamnă că atunci se mai formează un chist care conţine testosteron. Când ajungi să ai peste 10 chisturi într-un ovar, putem vorbi despre „ovar polichistic”.
Efecte
Imaginează-ţi o femeie care are o cantitate prea mare de testosteron în organism. Se va confrunta cu pilozitate în exces pe faţă şi pe corp, va suferi de acnee, creştere în greutate, dorinţă sexuală scăzută, menstruaţie neregulată, depresie şi multe altele. O altă mare problemă este aceea că va rămâne mai greu însărcinată şi va avea un risc mai crescut de avort spontan. Persoanele cu ovare polichistice prezintă, de asemenea, rezistenţă la insulină, risc de diabet de tip 2, hipertensiune arterială şi de cancer endometrial.
Cum se tratează
Femeile care nu-şi doresc copii, pot urma un tratament cu anticoncepţionale, pentru a-şi regla menstruaţia, plus tratament cu un produs pe bază de Inositol, al cărui scop este acela de a reduce chisturile. Doctorul Hilmi recomandă celor care îşi doresc să rămână însărcinate să urmeze un tratament cu Inositol combinat cu progesteron şi vitamina E. „Progesteronul reglează menstruaţia, se începe din prima zi de menstruaţie, apoi se ia lunar din ziua 16 până în ziua 24, câte o pastilă pe zi. Vitamina E este un antioxidant care stimulează fertilitatea. Tratamentul se urmează pe termen lung, fiind nevoie ca o dată la trei luni să faci o ecografie. Reacţiile adverse ale Inositolului sunt greaţă, vărsături, hipoglicemie, alergie, până când se va obişnui organismul”, explică dr. Khaled Hilmi.