Asmăţuiul este util în prevenirea cancerului
Asmăţuiul (Anthriscus cerefolium), cunoscut în medicina populară sub denumirile de pătrunjel creţ, hasmaţuchi, pătrunjel franţuzesc, este cultivat pentru cerinţele culinare şi medicinale.
Frunzele sale sunt un depozit de substanţe active, printre care vitaminele C, PP, complexul B, carotenul, alături de minerale ( conţine o cantitate importantă de fier) şi de uleiul volatil, bogat în substanţe amare.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă folosirea plantei pentru efectele sale medicinale dovedite: asmăţuiul produce o relaxare generală a organismului, contribuind la detoxifierea lui.
Mai mult, asmăţuiul acţionează ca un bun antiseptic respirator ( fiind de mare ajutor în afecţiunile respiratorii), este un bun diuretic, stimulează secreţiile gastrice, biliare, intestinale, lactaţia, curăţind ficatul şi rinichii de toxine.
Cercetări recente au scos la iveală o altă calitate remarcabilă a asmăţuiului: aceea că este util în prevenirea cancerului. Planta se administrează sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Zilnic, se consumă câte două-trei căni în cure de câte 14 zile. După o pauză de o săptămână, cura se poate repeta.