Aspirina ne ajută şi ne strică totodată
Studii recente au arătat că o aspirină (acid acetilsalicilic) pe zi ajută sistemul cardiovascular şi o mai bună oxigenare a ţesuturilor.
Însă recent, specialiştii de la Universitatea jinan din China au observat că aspirina dezechilibrează flora orală şi atacă smalţul dinţilor şi duce la apriţia problemelor de erecţie la bărbaţi.
Şi asta pentru că bacteria care atacă gingiile este ajutată de aspirină să intre în sânge şi să ajungă în alte zone ale corpului. Farmacistul Shirin Alwash atrage atenţia asupra faptului că această bacterie bucală are inclusiv efecte în dezechilibrarea tensiunii sangvine şi poate produce aritmii cardiace.
Însă nu doar aspirina are efecte secundare periculoase: asocierea ei cu un calmant sau un antiinflamator de genul ibuprofenului produce un atac asupra mucoasei bucale şi întârzie vindecarea afecţiunilor şi cicatrizarea rănilor din gură.
Aspirina este un vasodilatator eficient şi fluidizează sângele, împiedicând formarea de cheaguri sau blocaje, dar trebuie luate în calcul şi efectele ei secundare. Un alt medicament care ne dezechilibrează sistemul imunitar este spray-ul de astm şi respectiv antialergenicele şi medicamentele care inhibă refluxul gastro-esofagian.
Acestea sunt bogate în antihistamine care inhibă glandele salivare şi provoacă dereglaje cardiace precum aritmiile şi dezechilibre ale presiunii sanguine.
O altă categorie de medicamente care ar trebui să ne pună pe gânduri înainte de a le lua sunt cele de tensiune, cele pe bază de fenitoină care împiedică producerea de atacuri cardiace, imunoinhibitoarele folosite în cazul transplanturilor şi medicamentele cu ciclopsorină.
Acestea afectează depozitele de calciu, duc la demineralizrea organismului şi scad rezistenţa organismului în faţa virusurilor.