Asta mănânci ca să scapi de «bolile» căldurii
Crampele musculare
Cauze. Crampele musculare sunt consecinţa deshidratării şi exerciţiului fizic exagerat.
Ce să mâncăm? Sucurile cu un coţinut bogat în săruri (sucurile pentru sportivi), sunt cele mai indicate. De asemenea, există mai multe alimente cu un conţinut bogat în săruri, în special potasiu: bananele, stafidele, cartofii şi spanacul.
Infecţii micotice
Cauze. Căldura şi umezeala excesive pot favoriza apariţia infecţiilor micotice recidivante. Încălţămintea nepotrivită, care favorizează umezeala, precum şi igiena deficitară fac să apară infecţii ale unghiilor, uşor de contactat, mai ales la piscină.
Ce să mâncăm? Pe lângă o igienă corespunzătoare, există anumite alimente care protejează organismul împotriva infecţiilor micotice. Dintre acestea amintim lactatele şi în special iaurtul. Evitaţi glucidele concentrate (bomboane, prăjituri, îngheţată, ciocolată etc).
Răcelile de vară
Cauze. Expunerea excesivă la soare poate cauza dureri de gât sau răceli.
Ce să mâncăm? Studiile medicale recomandă o dietă bogată în acid L-lisyn. Sunt recomandate de asemenea cerealele integrale, pâinea integrală sau suplimentele alimentare cu complexe de vitamina B.
Piele degradată
Cauze. Apa sărată din mare sau clorul din piscine deteriorează pielea şi o face să aibă un aspect neplăcut. Muşcăturile de insecte sau arsurile solare sunt, de asemenea, dăunătoare sănătăţii pielii.
Ce să mâncăm? Fructele şi mai ales fructele de pădure (zmeura, afinele, căpşunele) sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi şi protejează pielea. Există şi alte alimente cu rol protector, precum carnea slabă (care conţine aminoacizi, proteine animale), fasolea, alunele, nucile, seminţele, care protejează unghiile, părul şi pielea.
Hidratarea este foarte importantă pentru îngrijirea pielii. Se recomandă consumul unei cantităţi mari de lichide pe parcursul verii (3-4 litri pe zi).
Citeşte şi:
7 sfaturi ca să păstrezi corect mâncarea pe caniculă