Atenţie! Aceste 4 alimente ascund sare

18 mai 2014 18:21   Sănătate
Ultima actualizare:

Există alimente cu un conţinut mai bogat de sare decât te-ai fi gândit. Revista „Click! pentru femei" îţi spune care sunt acestea, astfel încât să nu consumi mai multă sare decât doza zilnică recomandată, adică o linguriţă pe zi.

Cerealele. Ştiai că, în ciuda gustului dulce, multe dintre sortimentele de cereale pe care obişnuieşti să le mănânci la micul dejun conţin o cantitate mare de sare?

Astfel, o banală porţie de 100 g fulgi de ovăz poate avea chiar şi 250 mg sare, în timp ce una de fulgi de porumb poate să aibă 200 mg sare. Înainte să cumperi cerealele, citeşte cu atenţie eticheta.

Legumele conservate. Legumele conservate sunt o sursă bogată de sare, ea fiind adăugată pentru a le prelungi durata de valabilitate. Nu e de mirare că o conservă poate conţine chiar şi 800 mg sodiu. Cea mai mare cantitate se găseşte în fasolea şi în ciupercile conservate. Şi legumele congelate pot conţine o cantitate destul de mare de sare. De aceea, înainte să le găteşti este bine să le ţii într-un bol cu apă rece, aproximativ jumătate de oră. Optează, ori de câte ori ai ocazia, pentru legume proaspete.

Supa instant. Este uşor de pregătit, însă poate avea în compoziţie aproape jumătate din cantitatea de sare recomandată pentru o zi. Citeşte cu atenţie eticheta şi alege sortimentul cu cea mai scăzută cantitate de sare. Pentru gust, poţi adăuga puţin piper. Şi sosurile conţin, în general, o cantitate mare de sodiu. În doar jumătate de ceaşcă de sos de roşii se pot "ascunde" până la 600 mg sodiu.

Biscuiţii. Multă sare stă ascunsă şi în pâine, dar şi în alte produse de patiserie. O felie de pâine poate să conţină şi 400 mg sare, de două ori mai mult decât este recomandat, potrivit specialiştilor în nutriţie de la Universitatea din Vermont, Statele Unite ale Americii. O chiflă poate să aibă până la 500 mg sodiu. Nici dulciurile nu sunt mai sărace în cantităţile de sare. Astfel, o gogoaşă cu gem poate avea în compoziţie până la 200 mg sodiu, în funcţie de dimensiune, iar o bucată de tort între 200 si 300 mg sodiu.

Mai multe