Atenţie! "Boala telefonului" îţi distruge spatele

14 ianuarie 2015 23:50   Sănătate
Ultima actualizare:

Aveţi grijă la cât de mult butonaţi telefonul mobil, pentru că poziţia în care o faceţi vă poate crea probleme de sănătate! Lista bolilor a fost completată recent cu sindromul „text neck” sau „boala telefonului”, care îi afectează, mai ales, pe copii şi pe tineri.

Chirurgul american Kenneth Hansraj, de la New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine Centre, atrage atenţia că afecţiunea numită „boala telefonului” se caracterizează prin dureri ale coloanei cervicale, provocate de poziţia aplecată mereu asupra ecranului telefonului mobil.

Ţinând cont că adolescenţii şi tinerii sunt cei mai mari fani ai telefoanelor mobile, tot ei sunt cei mai afectaţi. „Va fi o boală a viitorului, care va căpăta un contur mai clar cu simptomatologie evidentă şi care nu va afecta doar coloana cervicală, ci şi ochii”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei, chirurg ortoped.

„Din cauza flexiei capului, este posibil să apară la nivelul coloanei cervicale, adică acolo unde se leagă capul de coloană, dureri greu de identificat, care vor putea fi descoperite doar cu RMN”, a completat medicul.

Potrivit acestuia, copiii de vârstă şcolară şi adolescenţii sunt şi mai expuşi la astfel de probleme, mai ales că ei sunt în creştere. „Această poziţie, completată de statul în faţa calculatorului pot determina afecţiuni cronice, precum contractura dureroasă a musculaturii, gâtului şi capului, care, într-un final, va duce la artroză cervicală (n.r. deteriorarea cartilagiului)”, a mai precizat prof. Burnei. Astfel, chirurgul le recomandă părinţilor să nu-i lase pe copii în faţa calculatorului şi telefonului mai mult de două ore pe zi.

5 poziţii de yoga care îţi relaxează muşchii gâtului

1. Poziţia pisicii: asigură o bună încălzire şi îţi permite să-ţi odihneşti şi să-ţi îndoi în acelaşi timp gâtul; 

2. Rotirea capului: un exerciţiu simplu care poate fi făcut oriunde. Ai grijă să nu-ţi laşi prea mult capul pe spate!; 

3. Aplecarea înainte: gâtul se relaxează, fiind lăsat să atârne liber; 

4. Poziţia bebeluşului: capul este aplecat în direcţia opusă celei în care este ţinut când butonezi telefonul;5. Poziţia mortului: relaxare totală.

Mai multe