Atenţie: conjunctivita poate da complicaţii

2 august 2018 18:25   Sănătate
Ultima actualizare:

Ai ochii roşii, cu o senzaţie de mâncărime intensă, lăcrimare abundentă - şi te trezeşti cu ei lipiţi dimineaţa? E semn că te supără conjunctivita. Află mai multe despre această afecţiune din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!

Afecţiune inflamatorie a conjunctivei – membrana care acoperă albul ochiului şi partea interioară a pleoapelor – , conjunctivita poate avea cauze diverse. Simptomele ei variază de la înroşirea uşoară a ochilor cu lăcrimare, până la inflamaţii foarte grave, din cauza complicaţiilor pe care le poate produce. Forma acută apare brusc şi se vindecă repede, în timp ce vindecarea formei cronice necesită un timp mai îndelungat.

  • Infecţii virale şi microbiene. Boala poate fi cauzată fie de infecţii cu virusuri precum Herpes simplex, Varicela zoster sau Epstein-Barr. Poate să fie declanşată şi de fungi sau de infecţii microbiene de natură bacteriană (stafilococ, streptococ, gonococ, Chlamydia). Alţi factori declanşatori sunt de natură alergică (praf, polen, farduri, lentile de contact) sau iritantă (cosmetice, clorul din apa piscinelor). 
  • Diagnosticare şi tratament. Pentru a pune diagnosticul, medicul îţi examinează ochii şi îţi pune întrebări referitoare la senzaţia de mâncărime sau de arsură. Te poate întreba dacă lăcrimezi mult şi dacă ai secreţii oculare. Dacă suspectează o infecţie virală sau bacteriană, poate cere teste de laborator specifice. 
  • Cum tratezi conjunctivita alergică. Conjunctivita alergică se tratează cu medicamente antialergice şi pilule antiinflamatoare, precum aspirina sau ibuprofenul, simultan cu evitarea expunerii la alergenul ce cauzează simptomele. Conjunctivita iritantă se tratează cu spălături oculare şi prin administrarea de picături de ochi cu steroizi, mai ales dacă boala a fost cauzată de un factor chimic.
Mai multe