Atenţie! Copiii nu au voie deloc cofeină

11 martie 2016 22:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Două studii realizate aproape simultan în Canada şi respectiv SUA ar trebui să le dea de gândit multor părinţi! 8 şcolari din 10 obişnuiesc să bea de cel puţin 5-6 ori pe săptămână cafea sau sucuri energizante. Asta în condiţiile în care cercetătorii interzic cu desăvârşire ca aceştia să pună gura pe cafea până la 16 ani.

Ce cantitate de cafea poate consuma un adult? Pentru a localiza cu precizie pericolul la care ne expunem trebuie să ştim înainte de toate care este cantitatea de cofeină din sucurile pe care le consumăm, dacă nu zilnic cel puţin săptămânal. Într-o doză de Redbull sunt 80 de mg de cofeină, într-una de Pepsi, 38 mg, într-o sticlă de 0,5 l de Pepsi Max, 115 mg, într-o doză de 33 ml de Coca Cola sunt 32 mg, iar într-una de Coca Cola dietetică 42 mg. Dar, atenţie! În comerţ există şi alte băuturi care au până la 500 mg de cofeină!

Experţii americani de la Mayo Clinic, Michigan, susţin că un copil de până la 14-16 ani nu trebuie să se atingă deloc de cafea pentru că îi afectează funcţiile cognitive, fixarea calciului în oase, în produce dezechilibre metabolice şi îi scade puterea de concentrare. Femeile însărcinate nu au voie mai mult de 200 mg de cofeină pe zi şi media unui adult sănătos este de 400 mg pe zi (n.r. adică patru căni normale). Între 14 şi 18 ani tinerii au voie să consume până la 100 mg pe zi. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Brescia, din Ontario, pe 166 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 15-16 ani, a relevat faptul că aceştia depăşeau în mod constant cu 44,6% porţia zilnică de cofeină. Mai mult decât atât, ei au recunoscut că obişnuiesc să bea sucuri acidulate ce conţineau cofeină de şase ori pe săptămână.

Într-un expresso sunt 77 mg de cofeină, iar 38% din tineri au recunoscut că beau zilnic înainte de şcoală o ceşcuţă. Tot cercetătorii canadieni au descoperit efectele nocive ale cafelei, care este cea mai consumată substanţă psihoactivă din lume, la copiii de sub 12 ani. Aceştia deveneau insomniaci, aveau probleme de concentrare, îşi pierdeau pofta de mâncare şi erau agitaţi.

Mai multe