Atenție la automedicație! 10 sfaturi utile pentru a nu a vă face rău încercând să va faceți bine
Medicamentele sunt foarte utile pentru tratarea bolilor, însă acestea trebuie luate cu prudență și numai la sfatul medicului, altfel ar putea să nu aibă efectele dorite sau, mai grav, să facă rău stării de sănătate, agravând o boală sau dând reacții care pot duce, în unele cazuri, chiar și la deces.
În primul rând, trebuie să avem în vedere că schemele pentru bolile cronice se monitorizează doar cu medicul specialist sau de familie. Medicamentele „la liber” (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie, scrie dr. Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.
Sfaturile medicului Vasi Rădulescu referitoare la tratamente
Medicul Vasi Rădulescu ne dă 10 sfaturi utile de care ar trebui să ținem seama atunci când ne hotărâm să luăm un medicament despre care am auzit că este bun pentru o anumită afecțiune.
1.Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge.
2. Grijă la antiinflamatoare. Persoanele peste 70 de ani ar trebuie să le evite. Uzul îndelungat poate da probleme renale, digestive, cardiace chiar la persoane tinere/adulte. La vârstnici pot apărea probleme la un consum mic.
3. Nu consumați antibiotice la orice fleac. Consultați medicul și luați antibiotic pe rețetă. Dacă luați multe antibiotice puteți selecta anumite tulpini de bacterii care devin tot mai puternice și-n final imune la orice antibiotic (rezistență multiplă la antibiotice).
4. Atenție la ciprofloxacină (antibiotic din clasa quinolonelor). Uzul îndelungat poate duce la probleme articulare ireversibile.
5. Nu folosiți formule de paracetamol cu doze mari și eliberare prelungită, combinând pastile cu prafuri la plic și alte preparate. Pot fi sumate dozele și apar probleme serioase.
Nu folosiți antiparazitare neaprobate pentru a trata COVID!
6. Nu depășiți dozele recomandate dacă chiar trebuie să luați un antiinflamator sau antialgic. Luați pe o perioadă de câteva zile cel mult.
7. Nu folosiți nifedipină sub limbă în caz de salt hipertensiv. Au fost raportate cazuri de deces și este interzis uzul în acest fel.
8. Nu utilizați pastile în sarcină fără acordul medicului! Grijă mare și la alăptare. La fel, întrebăm medicul.
9. Nu folosiți antiparazitare neaprobate (de tip ivermectină), pentru tratamentul Covid-19. Nu există studii concludente și aprobări oficiale.
10. Nu întrerupeți schemele cronice. Dacă aveți pastile de tensiune și vă simțiți bine, nu le întrerupeți, că vă simțiți bine datorită lor. Mergeți la medic la control de rutină. Schemele au deseori nevoie de ajustări.
Studiile au arătat că nouă din zece persoane suferă cel puțin o dată din cauza problemelor de sănătate într-un interval o lună. Sunt puțini care merg la doctor sau, mai nou, îi cer sfaturile medicului de familie chiar și telefonic. Unii lasă boala să-și urmeze cursul, mai ales dacă este vorba despre simptome de răceală, dureri de gât, febră sau diverse lovituri. Aplică remedii naturale, învățate de la părinți și bunici, folosesc o rețetă eliberată anterior pentru aceeași afecțiune ori cumpără ”după ureche”, medicamente despre care cred că le-ar face bine.
Citește și:Automedicația, armă cu două tăișuri. Avertismentul unui farmacist din București
Nu luați paracetamol după ureche! În doze mari, devine toxic