Atenţie la cataractă, boala «tăcută» a ochilor!

26 aprilie 2017 20:37   Sănătate
Ultima actualizare:

Cataracta este o afecţiune oftalmologică destul de frecventă, caracterizată prin scăderea progresivă a vederii şi prin pierderea transparenţei cristalinului – lentila naturală, aşezată în spatele irisului. Află detalii din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Vârsta, cea mai frecventă cauză

Cauzele apariţiei cataractei sunt multiple, însă statisticile arată că aproximativ 70% din persoanele de peste 65 de ani suferă de această afecţiune. Cataracta apare rareori la persoane mai tinere, dar s-au întâlnit cazuri chiar şi la nou-născuţi. Expunerea îndelungată la razele ultraviolete sau la substanţe toxice, traumatismele, miopia, glaucomul sau diabetul pot duce şi ele la apariţia cataractei.

Nu doare şi nu este periculoasă

Cataracta evoluează progresiv, nu doare şi nu cauzează lăcrimare excesivă, roşeaţă sau mâncărime la nivelul ochiului. Se manifestă prin diverse fenomene ce afectează vederea precum: înceţoşare, modificarea frecventă a dioptriilor, îmbunătăţirea vederii la distanţă, sensibilitatea accentuată la lumină, incapacitatea de a aprecia corect distanţele. Ajunsă în stadiile avansate, netratată, poate produce complicaţii grave.

Când trebuie să te operezi

Operaţia reprezintă singura metodă de tratament şi se face doar în cazul în care tulburările vizuale sunt grave şi influenţează desfăşurarea normală a activităţilor cotidiene. Dacă rezultatul examenului oftalmologic nu recomandă operaţia, nu se face preventiv, vederea putând fi corectată prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor speciale. Dacă medicul recomandă operaţia, aceasta se face cu anestezie locală, durează câteva minute şi nu este dureroasă. Cea mai modernă metodă de tratament este operaţia cu ultrasunete.

Mai multe