Atenție la ce puneți în farfurie! Vegetarienii au mai multe șanse să aibă un atac vascular cerebral

9 septembrie 2019 11:05   Sănătate
Ultima actualizare:

Îți place să mesteci iarbă precum o vacă fericită, pe pajiște? Ai grijă, că poate te paște un atac vascular cerebral. Cercetătorii britanici au descoperit că vegetarienii prezintă cu 20% mai multe riscuri să facă un atac vascular cerebral decât iubitorii de cărnuri.

Atenție la ce puneți în farfurie! Sunteți ceea ce mâncați! Legumele sunt absolut necesare pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă, unii spun că și carnea trebuie inclusă în categoria ”să nu lipsească din meniu”, alții susțin fix opusul. Medicii și nutriționiștii sunt în contradicție de ani de zile și pe tema dacă trebuie sau nu să mâncăm carne. Cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, au făcut un studiu, timp de 18 ani, pe un eșantion de 50.000 de persoane, care aveau o medie de vârstă de 45 de ani, de ambele sexe. Jumătate dintre ei mâncau carne, o parte mâncau doar pește și restul erau vegetarieni sau vegani. Cei care erau vegetarieni prezentau din punct de vedere clinic cu 20% riscuri mai mari să sufere un atac vascular cerebral (AVC). Din cauză că aveau colesterolul mai scăzut și un deficit de vitamina B12 s-a descoperit că vegetarienii erau predispuși la AVC-uri.

Cei care mănâncă plante au mai multe șanse să facă atac vascular cerebral

”Devoratorii de plante” nu au nivelul ”lipidelor protectoare” îndeajuns de mari. Experții spun că această carență în  ”lipide protectoare”, combinată cu lipsa vitaminei B12, devine un ”cocteil” potrivit pentru atacurile vasculare cerebrale. Doctorul de la Universitatea Cambridge, medicul Tammy Tong, susține că: ”Acest lucru sugerează că o dietă stil vegetarian nu este benefică pentru toată lumea”. Nutriționiștii susțin că, dacă populația continuă să se ”convertească” la veganism, următoarea generație de copii va avea de suferit. Feții ce vor urma să fie născuți vor avea niveluri de IQ  mai scăzute din cauza alimentației incomplete (n.r. care nu conține nutrienții necesari) a femeilor gravide. Pe de altă parte, vegetarienii au riscuri mai mici de a face boli coronariariene, care, în timp, duc la infarct miocardic. Și asta pentru că, vegetarienii au cu 22% șanse mai scăzute de a suferi de o boală a inimii. Deci iubitorii de carne au riscuri mai mari de a dezvolta boli ale inimii, presiune a sângelui mai ridicată, colesterol mărit și diabet de tip 2. 

Beneficiile alimentației de tip vegetarian

Studii anterioare au arătat că vegetarienii sunt, în general, mai slabi decât cei care înfulecă pe nemestecate o friptură suculentă. De asemenea, experții au descoperit că cei care au eliminat carnea din meniu au un risc mult mai scăzut de a face cancer. Specialiștii de la ”Academia Americană de Nutriție și Diete” au declarat: ”Dacă dieta vegetariană este planificată inteligent, ea este foarte sănătoasă. Atunci când e adecvată din punct de vedere nutrițional, ea poate fi folosită atât pentru prevenție, cât și pentru tratamentele anumitor boli”. Specialistul în nutriție, Geeta Sidhu-Robb, a declarat că vegetarienii sunt mai puțin predispuși la depresie și, în plus, sunt atleți mai buni. Conform experților de la Harvard, câteva milioane de persoane din Statele Unite ale Americii au adoptat dieta ”fără carne roșie” și două milioane sunt vegani. Specialiștii susțin că vegetarienii au o viață mai lungă și au un  risc mai scăzut de a muri de o boală cronică. Experții spun că în farfuria unui vegetarian, în comparație cu cei care consumă carne, se găsesc mai puține grăsimi saturate și mai puțin colesterol, în schimb, mai multă vitamina C, vitamina E, fibre dietetice, acid folic, potasiu, magneziu, flavonoide și carotenoide (n.r. substanțe benefice corpului, care se găsesc în plante).

Mai multe