Atenţie! Laptele vă face copiii obezi
99,9% din copiii sub 2 ani consumă mai multe proteine decât au nevoie pentru că părinţii îi hrănesc în special cu lapte. Din cauza acestui exces, micuţii riscă să dezvolte simptome de tensiune arterială, boli cardiace şi diabet de tipul 2.
Conform nutriţioniştilor din cadrul Ministerului britanic al Sănătăţii, copiii de până la 2 ani trebuie să consume zilnic până la 968 de calorii pe zi. Însă peste 99,9% din micuţi sunt supra-alimentaţi de părinţii lor, care folosesc fie lapte praf îmbunătăţit, fie formule nutritive, triplând necesarul zilnic. Experţii britanici avertizează că dieta din primii doi ani de viaţă e esenţială în formarea obiceiurilor nutritive ale copiilor. Cercetătorii de la universităţile din Londra, Bristol şi Oxford au descoperit că excesele sunt făcute îndeosebi cu lapte şi respectiv iaurt. De aceea, se recomandă ca micuţul de până la 21 de luni să nu mănânce mai mult de 600 de ml de lapte pe zi.
Minerale şi vitamine, până la 5 ani
Analizele recoltate de la 2.336 de copilaşi în ultimii trei ani au evidenţiat faptul că 63% din ei consumau peste 1.035 de calorii pe zi, în loc de 968. În ceea ce priveşte cantitatea de proteine, rezultatele au fost mai alarmante. Copiii mănâncă 40 de grame de proteine, adică de aproape trei ori mai mult decât necesarul zilnic (15 grame/zi). Din această cauză, doctorul Louis Levy le recomandă părinţilor să includă în dieta copilaşilor 5 porţii de fructe şi legume pe zi, ulei de peşte şi preparate din orez, cartofi şi grâu. În plus, de la 6 luni şi până la 5 ani, copiii au nevoie de suplimente de minerale şi vitamine. Orice dezechilibru alimentar în acest interval are efecte deosebit de grave asupra dezvoltării copilului, care la doar 16 ani poate face diabet, poate dezvolta afecţiuni cardiace şi poate deveni morbid supraponderal.