Avem Rh-ul diferit. Ce riscuri apar în sarcină?

21 iunie 2017 16:23   Sănătate
Ultima actualizare:

Ce grupă de sânge am? Dar Rh-ul? Sunt două întrebări la care fiecare ar trebui să știe răspunsul dacă își dorește să conceapă un copil.

Sunt însă multe femei, mai ales viitoare mame, care află aceste răspunsuri abia când pășesc în cabinetul medicului ginecolog pentru a le confirma bucuria „citită” pe testul de sarcină.Despre ce înseamnă Rh, ce rol joacă acesta în sănătatea fătului și a mamei, dar și despre incompatibilitatea de Rh cu partenerul de viață, ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Importanța grupelor sangvine

Există 4 grupe de sânge: A, B, AB și 0. Fiecare dintre acestea au anumite proteine specifice. Acest factor Rh, despre care multe femei află abia după ce sunt însărcinate, se referă la o proteină specifică, aflată pe suprafața globulelor roșii. Dacă există, aceasta determină Rh-ul pozitiv.

Dacă nu există, determină Rh negativ. Într-o situație obișnuită, când nu vorbim despre existența unei sarcini, Rh-ul nu influențează viața femeii, neafectându-i sănătatea în vreun fel.

La nivel mondial, 85% din populație are Rh pozitiv

Aflarea acestui factor devine foarte importantă atunci când partenera, cu Rh negativ, află că este însărcinată, iar partenerul are Rh negativ. Sunt posibile următoarele situații:1.    mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv sau negativ2.    mamă cu Rh negativ, tată cu Rh negativ → copil cu Rh negativ3.    mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh negativ → copil cu Rh pozitiv sau negativ4.    mamă cu Rh negativ, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv

Află pe clicksanatate.ro cum se află Rh-ul și ce tratamente sunt necesare după nașterea copilului!

Trucuri pentru a avea o postură corporală sănătoasă

Uleiul de trandafiri, secretul unui corp sănătos

Mai multe