Baia cu cimbru te scapă de stres
Specialiştii în fitomedicină recomandă în perioadele cu temperaturi scăzute remediile din cimbru. Sunt uşor de administrat şi dau rezultate imediate. Ceaiul de cimbru, de exemplu, e recomandat în laringite, răguşeală, infecţii ale tractului urinar, rinite cronice, fiind considerat cel mai bun antiseptic natural.
Te scapă de stres. O baie caldă, în care ai pus două-trei mâini cu cimbru mărunţit, stimulează circulaţia sanguină şi previne sindromul mâinilor şi picioarelor reci.
Mai mult, aburii care se degajă din apă acţionează ca un sedativ. Dacă-ţi curge nasul, o baie cu cimbru descongestionează căile nazale. Baia îşi face mai bine efectul dacă stai în cadă 10-15 minute şi, la final, te ungi pe piept cu ulei de cimbru.
Alină durerile copiilor. Cel mic nu poate dormi şi plânge din cauza gripei sau a răcelii? Nu te îngrijora! Îi poţi face o frecţie cu ulei de cimbru. Preparatul are proprietăţi antiinflamatoare, reduce durerile de cap şi de oase, scade febra uşoară.
De asemenea, e eficient în cazul reumatismului, colicilor abdominale sau al luxaţiilor (se fac masaje uşoare de două ori pe zi). Dacă nu-l găseşti la farmacie, prepară-l din timp, din ulei de măsline şi cimbru uscat. Umpli o sticlă cu plantă mărunţită peste care torni ulei cât să depăşească două degete plantele. Laşi la macerat 14 zile.
Previne balonarea. Infuzia de cimbru elimină durerile din zona abdomenului. Poţi face o cură de cinci zile cu ceai de cimbru. Ai nevoie de jumătate de litru de apă şi de trei linguriţe rase de cimbru uscat şi mărunţit (îl pui în apă când apa dă în clocot şi laşi la infuzat 10-15 minute).