Balonare? Trateaz-o cu fenicul!
Cunoscut şi ca anason-dulce, anason-mare ori chimen-dulce, feniculul este o plantă aromată şi parfumată, utilizată în medicina naturistă sub formă de infuzie sau pudră. Are proprietăţi antispasmodice, antiinflamatoare şi antioxidante şi favorizează evacuarea gazelor intestinale.
Feniculul (Foeniculum vulgare) este folosit şi în gastronomie: fructele sale care seamănă cu nişte seminţe se presară în aluatul de pâine înainte de coacere ori pot fi adăugate în salate, iar rădăcina proaspătă de fenicul poate fi gătită în combinaţie cu legumele sotate.
În medicina naturistă se folosesc fructele de fenicul, numite în mod eronat seminţe. Principiile active din acestea au acţiune expectorantă, sedativă, diuretică şi carminativă (favorizează eliminarea gazelor intestinale). Feniculul conţine fier, calciu, magneziu şi potasiu, cât şi concentraţii mari de uleiuri volatile.
Remediu excelent pentru digestie
În anumite părţi ale lumii, este o practică destul de comună ca oamenii să mestece fructe de fenicul după mesele principale. Acest truc facilitează digestia şi elimină respiraţia urât mirositoare. Anumiţi compuşi din uleiurile esenţiale ce se regăsesc în fenicul stimulează secreţia de sucuri gastrice şi digestive şi, de asemenea, reduc inflamaţia de la nivelul stomacului şi intestinelor. Planta facilitează absorbţia substanţelor nutritive din alimente şi poate trata constipaţia. Astfel, feniculul protejează corpul de o gamă largă de probleme intestinale, mai ales că are proprietăţi antispastice.
Feniculul este un remediu extrem de popular împotriva flatulenţei, datorită proprietăţilor sale carminative: absoarbe gazele din stomac şi linişteşte crampele. Extractele din fenicul pot fi folosite de persoanele de toate vârstele, începând de la sugari şi copii, până la vârstnici, întrucât reduc flatulenţa şi ajută la eliminarea gazelor din intestine. Pentru tulburări digestive şi pentru calmarea spasmelor stomacului şi intestinelor, se recomandă un remediu simplu. O jumătate de linguriţă de fructe de fenicul se lasă la infuzat în 200 ml de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă lichidul 10-15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, până la ameliorarea simptomelor.
Află pe clicksanatate.ro ce alte beneficii are feniculul!