Bea 2 litri de lichide pe zi!

29 august 2012 14:20   Sănătate
Ultima actualizare:

În mod normal, corpul reţine aproximativ 1 l de lichid pe zi. În cazul persoanelor care suferă de obezitate, cantitatea de apă poate fi mult mai mare.

De ce? Între ţesuturi şi plasma sângelui se fac mereu schimburi de lichide. Când ele nu pot fi resorbite sau când se acumulează în ţesuturile de lângă vasele sangvine, apare un surplus de apă.

Astfel apare un dezechilibru între cantitatea de lichide acumulată în corp şi cea care este eliminată. Mâinile, picioarele, abdomenul sau faţa se umflă mai mult decât de obicei şi întâmpini mai multe probleme în încercarea de-a scăpa de kilogramele în plus.

Nu uita să te hidratezi!

Chiar dacă pare greu de crezut, ca să scapi de retenţia de apă nu trebuie să consumi mai puţine lichide, ci, din contră, să bei cei 2 litri de apă necesari zilnic.

În acest fel, elimini sarea şi, implicit, apa care este stocată în ţesuturi. Cele mai bune în acest sens sunt apa plată, ceaiurile naturale, cum ar fi ceaiurile de păpădie, de urzici, de mătase de porumb şi ceaiul verde. Ele permit rinichilor să funcţioneze în condiţii optime.

Nu sunt recomandate băuturile carbogazoase şi ceaiurile diuretice care, pe lângă apă, determină pierderea unor minerale importante din organism, cum ar fi sodiul şi potasiul!

Consumă fructe şi legume cu efect depurativ!

Varza, afinele, pepenele roşu, sparanghelul, castraveţii, morcovii, bananele, portocalele, avocado şi stafidele conţin potasiu şi alte minerale care favorizează eliminarea lichidelor din organism.

La fel de bune sunt şi proteinele, vegetale şi animale, pe care le poţi lua din soia, din iaurt, din pui şi peşte la grătar.

Uită de sare!

Chiar dacă sarea-n bucate este nepreţuită, este bine totuşi s-o foloseşti cu înţelepciune. Asta deoarece sarea reţine apa în organism, favorizează aciditatea gastrică şi-ţi creşte pofta de mâncare.

Condimentează mai puţin ce găteşti şi evită preparatele foarte sărate, cum sunt mezelurile, bis­cuiţii, prăjelile, pâinea albă şi băuturile alcoolice.

Pentru a da savoare mâncărurilor, în locul sării foloseşte ulei de măsline, verdeţuri proaspete (cimbru, măghiran, busuioc), pe care le şi găseşti din belşug în acest sezon.

Mai multe