Beneficiile algelor marine asupra sănătăţii

4 decembrie 2016 20:17   Sănătate
Ultima actualizare:

Algele, numite şi ”iarbă de mare”, sunt plante răspândite atât în ape sărate şi dulci, cât şi pe sol, pietre sau chiar copaci. Folosite în bucatele chinezeşti încă din cele mai vechi timpuri, algele reprezintă unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume.

Cele mai bogate în nutrienţi sunt cele verzi, roşii şi brune, datorită numărului mare de vitamine, minerale şi antioxidanţi pe care le conţin.

În plus, algele conţin beta caroten, precum şi proteine, polizaharide, fibre care ajută la accelerarea tranzitului intestinal, dar şi clorofilă, substanţă cu efect regenerant. Consumul de alge are multe alte beneficii asupra sănătăţii, printre care şi faptul că acestea stimulează atât circulaţia sanguină, cât şi metabolismul şi ajută organismul să elimine surplusul de grăsime. Ele au proprietăţi cicatrizante şi bactericide, iar datorită enzimelor conţinute, ajută la digestie. Pe de o parte, pot fi considerante un bun detoxifiant, iar pe de altă parte stimulează activitatea glandelor endocrine, în special a hipofizei, pancreasului şi tiroidei. Algele roşii ajută sistemul imunitar să răspundă la atacurile virusurilor. Nu în ultimul rând, consumul de alge ajută la combaterea oboselii şi a îmbătrânirii celulare.

O dietă bazată pe alge marine

Nutriţioniştii recomandă consumul de alge marine prin diverse reţete, iar cel mai uşor de gătit sunt algele nori, wakame şi kombu. Nori este una dintre cele mai răspândite tipuri de alge, folosită în bucătăria asiatică, în Japonia, fiind unul dintre ingredientele principale la prepararea sushi-ului. Conţine proteine, fibre, minerale (fier, calciu), este bogată în vitamina B1, betacaroten, acid folic, iod şi acizi graşi omega-3. Poate fi un remediu pentru arsurile la stomac, are proprietăţi anticancerigene şi diminuează riscul apariţiei ulcerului. Wakame, o algă recomandată în special femeilor, ajută la buna funcţionare a organelor reproducătoare şi previne balonarea. Bogată în vitamina B, calciu şi magneziu, ea are şi un efect diuretic. Dacă doreşti să slăbeşti, algele Kombu sunt perfecte pentru tine, deoarece stimulează arderea grăsimilor şi menţin senzaţia de saţietate, accelerând în acelaşi timp metabolismul. De asemenea, fiind foarte bogate în iod, ele ajută la reglarea funcţiei glandei tiroide.

Algele roşii, un ajutor în tratarea bolilor respiratorii

Algele roşii reprezintă un bun expectorant şi emollient şi se folosesc în tratarea bolilor respiratorii manifestate prin tuse iritantă, probleme pulmonare sau bronşită. Algele roşii au proprietăţi care pot oferi protecţie în faţa virusurilor ce provoacă răceli şi pot fi utilizate ca tratament de susţinere în viroze. Mecanismul prin care acestea pot ajuta la stoparea virusurilor este în strânsă legătură cu polizaharidele sulfatate structurale pe care le conţin. Polizaharidele împiedică ataşarea virusului de o celulă-gazdă, prin izolarea acestuia şi împiedicarea replicării sale. În plus, algele roşii conţin caragenan, o alternativă vegetariană şi vegană a gelatinei. Caragenanul este folosit şi în industria alimentară ca aditiv în diferite produse cum ar fi sosuri pentru salate, lactate, carne procesată, băuturi alcoolice, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate sau produse bio. În medicină, caragenanul ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva virusurilor care pot genera răceli sau viroze respiratorii. 

Mai multe