Beneficiile liliacului. Are grijă de inima ta și alină somnul
Apreciat în special pentru parfumul florilor sale, liliacul este o plantă bogată în uleiuri aromate, fiind utilizată atât în medicina naturistă, cât și în cosmetică. De la liliac se folosesc scoarța, frunzele și florile. Scoarța are efect hepatoprotector și astringent, iar frunzele și florile au proprietăți tonice.
Liliacul are grijă de inimă
Dacă ai fost diagnosticat cu insuficiență coronariană ori ai suferit un infarct miocardic, apelează la preparatele din muguri de liliac (gemoderivate), pe care îl găsești la magazinele naturiste. Acesta favorizează vasodilatația arterelor coronare, ducând la creșterea irigației sangvine cardiace.
Cum prepari remediile
Ceai: Infuzează 2 linguri de frunze uscate mărunțite sau 2 linguri de flori la o cană (250 ml) de apă fierbinte. Lasă la infuzat 30 de minute, după care filtrează. Bea 3 ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere.
Decoct: Fierbe în 500 ml de apă 4 linguri de scoarță uscată și mărunțită de liliac, 30 de minute. Ai grijă ca vasul pe care îl folosești să fie din inox sau emailat.Strecoară amestecul cât lichidul este încă fierbinte.
Tinctură: Pune la macerat în 100 ml de alcool alimentar 20 g de frunze sau scoarță uscată mărunțite. Lasă poțiunea la maceart 10 zile, agitând flaconul de 3-4 ori pe zi. Strecoară lichidul și lasă tinctura la decantare, în frigider, 6 zile, apoi se toarnă partea limpede în alt recipient, evitând partea rămasă pe fundul vasului. Se depozitează în recipiente închise la culoare. Tinctura preparată acasă poate fi folosită 2 ani.
Ulei: Pune într-un flacon de sticlă 100 ml de ulei de floarea-soarelui și 10 g de flori de liliac uscate. Fierbe câteva minute preparatul pe baie de aburi. Lasă să se răcorească și după 2 zile strecoară amestecul.
Liliacul alină somnul hipertensivilor
Se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere. Un ceai mai puternic în combaterea insomniei se obține dacă la prepararea infuziei adăugăm și o linguriță de flori de lavandă.