Beți cafea și vă îngrijorați că ar putea să vă dauneze? Iată ce spun specialiștii despre această licoare energizantă
Mulți dintre noi aproape că nu admitem să ne începem ziua fără o cafea tare sau cu lapte. Însă apare îngijorarea privind consumul acestei licori energizante deoarece se spune că ar putea fi dăunătoare pentru inimă. Medicii spun că dacă o consumăm în cantități moderate, cafeaua este, de fapt, benefică pentru organism.
Studiile au arătat că trei până la patru cești de cafea pe zi pot reduce riscul de boli hepatice cronice și de a deceda din cauza acestora cu aproximativ 20%, respectiv, 49%. Rezultatele observațiilor oamenilor de știință au fost publicate în revista științifică BMC Public Health, potrivit DC Business.
Oamenii de știință au studiat în detaliu dieta și obiceiurile proaste ale pacienților cu boli hepatice cronice. Unul dintre acești factori a fost cantitatea de cafea consumată de participanții la studiu. Cu cât este mai mare, cu atât mai rare sunt afecțiunile hepatice cronice. Atenție însă este vorba, în special, de cafeaua preparată din boabe măcinate, nu cafea instant.
În medie, iubitorii de cafea au prezentat cu 20% mai puține riscuri de a suferi de steatoză, acumulare de grăsime în celulele hepatice, precum și de ciroză alcoolică și nealcoolică și alte boli cronice ale acestui organ. Consumul de cafea a redus, de asemenea, cu 49% numărul deceselor.
Iată cum ajută consumul de cafea
- Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Și nu doar fiindcă te energizeaza, ci fiindcă iți îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea. Creierul tău este în alertă și atent la orice stimul din mediu după ce consumi aceasta băutură, scrie doc.ro.
Daca nu ai reușit să dormi suficient, poți bea o cafea, deoarece aceasta combate temporar consecințele privării de somn. Așadar, după o noapte pierdută, fă-ți o cafea neagră și te vei simți mult mai bine, recapătându-ți vitalitatea și scăpând de starea de somnolență.
Facilitează oxigenarea sângelui și respirația, dilatând tranctul respirator și permițând pătrunderea aerului în plămâni. Cafeaua este utilizată de unii specialiști în calmarea simptomelor astmului și altor afecțiuni respiratorii similare.
- Cafeaua sprijină sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi, ne apară de boli și încetinește îmbătrânirea pentru că este bogată în antioxidanți.
- Cafeaua are efect diuretic, datorită cofeinei din compoziție. Aceasta stimulează organismul să producă mai multa urină, pentru a elimină toxinele din organism.
- Este și un bun remediu împotriva constipației, tot datorită cofeinei care stimulează sistemul digestiv să proceseze mâncarea și să elimine substanțele în exces.
- Cafeaua este că e benefică pentru ficat. Pacienții care suferă de boală hepatică pot beneficia de pe urma consumului zilnic de cafea, această băutură reducând daunele produse de boli precum steatoza hepatică sau ciroza.
- Cafeaua consumată în mod regulat poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 7%. Acest lucru este benefic mai ales în cazul persoanelor care capătă rezistență la insulină pe fondul obezității.
- Și riscul de boli precum Parkinson și Alzheimer poate fi redus prin consumul de cafea.
Consumul de cafea trebuie însoțit și de o hidratare corespunzătoare.
Citește și:De ce ne place? 10 beneficii ale cafelei