Boala care ucide 160.000 de persoane pe an! Un om este afectat la fiecare 40 de secunde

22 octombrie 2024 19:07   Sănătate

Medicii au lansat un ghid de prevenire a AVC pe fondul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri în rândul tinerilor. Accidentul vascular cerebral este considerat în mod obișnuit o boală a vârstnicilor, dar au crescut cu aproape 15% cazurile, în ultimul deceniu, la persoanele între 18 și 44 de ani. 

Accidentul vascular cerebral, frecvent în rândul tinerilor 

AVC-urile reprezintă a cincea cauză de deces în SUA, ucigând aproape 160.000 de oameni în fiecare an. Și peste 800.000 de americani pe an, unul la fiecare 40 de secunde, este expus riscului de paralizie, convulsii, pierderi de memorie și insuficiență de organ, conform dailymail.

Deși creșterea este îngrijorătoare, noile linii directoare de la Asociația Americană a Inimii sugerează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale „pot fi prevenite” dacă oamenii urmează „Life’s Essential 8”.

Cauzele creșterii cazurilor de AVC în rândul tinerilor 

Acesta este un set de factori ai stilului de viață care s-a dovedit a reduce riscul bolilor de inimă, care include sfaturi cum ar fi să consumați mai multe banane și să urmați dieta unui italian. Lucrarea, publicată luni în revista Stroke, apare pe măsură ce accidentele vasculare cerebrale cresc la tineri cu 14,7% între 2011 și 2022. 

Experții spun că obezitatea, hipertensiunea arterială și dependențele ar putea fi în spatele creșterii cazurilor de AVC, în timp ce alții cred că tinerii sunt mai predispuși la stres, făcându-i mai vulnerabili.  

Este necesară urmarea unei diete sănătoase 

Accidentele vasculare cerebrale apar atunci când o blocare a vaselor de sânge refuză sânge la creier. Problemele cardiace, cum ar fi bolile de inimă, tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat, toate pot îngusta vasele de sânge, ceea ce duce la un risc crescut de blocaje. Aproximativ unul din șase pacienți care suferă un accident vascular cerebral moare la scurt timp după. 

Primul element de pe lista „celor 8 esențiale” este menținerea unei diete sănătoase, deoarece știința a demonstrat de mult timp că dietele bogate în grăsimi, zahăr și calorii pot îngusta arterele, crescând riscul de accident vascular cerebral.

Introdu în dietă ingredientele de bază din țările mediteraneene

Experții indică dieta mediteraneană, care acordă prioritate ingredientelor care sunt de bază în țările mediteraneene precum Italia și Grecia. Acestea includ cereale integrale, proteine ​​slabe precum peștele, grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, proteine ​​​​pe bază de plante precum lintea și nucile.

Munții de cercetări au arătat beneficiul protector al planului de alimentație asupra sănătății inimii. De exemplu, un studiu din 2023 a constatat că respectarea strictă a unei diete mediteraneene a scăzut riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cu aproximativ un sfert.

Reducerea consumului de sare 

AHA a sugerat, de asemenea, reducerea consumului de sodiu și înlocuirea acestuia cu alimente bogate în potasiu, deoarece s-a demonstrat că acesta din urmă ajută la relaxarea vaselor de sânge și ajută organismul să scape de mai mult exces de sodiu, scăzând tensiunea arterială.

Alimentele bogate în potasiu sunt fructele precum bananele și caisele, legumele precum cartofii dulci și păstârnacul, peștele precum codul și robicul și nucile și semințele. CDC estimează că nouă din 10 americani consumă prea multă sare - 3.400 de miligrame în medie. Aceasta este cu o treime mai mult decât limita zilnică recomandată de AHA de 2.300. 

150 de minute de mișcare pe săptămână

Experții au recomandat, de asemenea, să faci cel puțin 150 de minute de mișcare pe săptămână, ceea ce este în conformitate cu Ghidurile dietetice pentru americani ale USDA. Experții au scris că s-a demonstrat că activitatea fizică reduce tensiunea arterială, colesterolul, inflamația, greutatea, funcția vaselor de sânge și rezistența la insulină.

Ei au recomandat 150 de minute de activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, pe săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă, cum ar fi alergarea, pe săptămână. Cu toate acestea, ei au remarcat că „orice activitate fizică este mai bună decât niciuna” și au sugerat că „activitatea fizică ușoară” poate avea, de asemenea, beneficii. 

Obezitatea, o reală problemă 

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Oncology, de exemplu, a constatat că doar trei perioade scurte de exerciții pe zi au redus riscul de deces prin boli de inimă cu aproape 50 la sută. Pierderea în greutate a făcut, de asemenea, sfaturile esențiale ale AHA pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral. 

Aproximativ 40% dintre americani sunt obezi, sugerează datele CDC, ceea ce înseamnă că au un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 30. Iar echipa AHA a estimat că până la sfârșitul deceniului, aproape jumătate va atinge acest prag. 

Somnul întrerupt ar putea crește riscul de accident vascular cerebral 

Un studiu realizat de cercetători australieni, de exemplu, a constatat că pacienții cu diabet zaharat tratați cu semaglutidă - ingredientul activ din Ozempic și Wegovy - au o șansă cu 29% mai mică de a muri în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral 

În plus, experții AHA au sugerat că somnul întrerupt ar putea crește riscul de accident vascular cerebral. Ei au indicat apneea obstructivă în somn, care face ca căile respiratorii să se îngusteze și să se închidă în timpul somnului, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

Echipa a scris că apneea obstructivă în somn crește riscul de accident vascular cerebral prin reducerea fluxului de sânge către creier și scăderea nivelului de oxigen, ceea ce poate duce la modificări ale vaselor de sânge din creier. 

Fumatul, un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral 

În ceea ce privește fumatul, experții au scris că „consumul de tutun este un factor de risc major modificabil pentru accident vascular cerebral în întreaga lume”. Ei au scris că consumul de tutun este responsabil pentru 18% dintre decesele cauzate de accident vascular cerebral și dizabilitățile din întreaga lume, ceea ce s-ar putea datora celor 7.000 de substanțe chimice toxice din țigări care dăunează pereților vaselor de sânge, determinând întărirea arterelor. 

Mai multe