Boli semnalate de tusea persistentă

25 august 2017 12:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Cum se schimbă vremea, tusea începe să devină un sâcâitoare pentru mulți. Nu este însă doar un simptom al guturaiului, ci poate să indice declanșarea unor boli grave.

Pentru a face diferența între tusea productivă și cea uscată, ține cont de faptul că aceea seacă nu produce expectoraţie, senzaţia fiind ca şi cum ceva ne-ar irita gâtul. Apare în răceli şi gripe, dar şi în alergii. Tusea productivă presupune expectorarea de mucus şi spută. Din diverse cauze, de la viroze pulmonare până la afecţiuni ca astmul, pneumonia, bronşiectaziile.

Afecțiunile respiratorii

Este tusea iritantă care urmează după o răceală şi este considerată firească, pentru că organismul trebuie să elimine mucusul în exces. În acest caz, siropurile şi ceaiurile pectorale sunt o soluţie, nu antibioticele. În general, după o viroză, tusea poate ţine până la 3 săptămâni.O tuse însoţită de expectorație verzuie şi febră, după viroze şi gripe, este semnul unei infecţii sau al unei bronşite acute de obicei cauzată de acelaşi virus netratat corespunzător. Tot la medic se rezolvă, fiindcă antibioticele nu se iau după indicaţiile prietenilor!O tuse persistentă, foarte obositoare, însoţită de transpiraţii nocturne şi de pierdere în greutate este specifică tuberculozei. Urgent la medic! Tratamentul implică 6 luni de antibiotice puternice, dar rata de vindecare este azi de 99%.

Criza de astm

O tuse cronică uscată, iritantă, cu respiraţie greoaie care se înrăutăţeşte în timpul nopţii, la trezire și în timpul efortului, este specifică astmului cronic. Necesită consult medical de urgenţă, specialiştii fiind singurii în măsură să pună diagnosticul corect şi să dea tratamentul.Află ce alte afecțiuni sunt anunțate de tusea care nu dispare!

Ce analize e bine să îți faci înainte de a rămâne însărcinată

Cum tratezi otita 

Mai multe