Bolile de inimă, depistate încă din burta mamei

16 iunie 2017 18:34   Sănătate
Ultima actualizare:

După cancer, a doua problemă pentru care românii caută ajutor medical în străinătate este legată de bolile cardiovasculare, fie că e vorba de o altă opinie, de tratamente moderne sau de operaţii care nu se fac la noi. Click! a stat de vorbă cu trei dintre cei mai renumiţi cardiologi din Austria, care ne-au explicat ce fac ei şi noi, nu, şi ne-au dat câteva sfaturi pentru inimă.

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial, iar o problemă din ce în ce mai des întâlnită e cea a malformaţiilor car­­diace, adică defecte ale inimii, cu care ne naştem şi care, în majoritatea cazuri­lor, trebuie operate, ne-a declarat prof. dr. Miklos Pinter, pediatru-cardiolog, spe­cializat în ecografie de fetus şi pediatrică. „Aproximativ 10% din malforma­ţiile cardiace sunt foarte pe­riculoase, iar în Austria am dezvoltat un program pen­tru diagnosticarea ­bo­lilor cardiace încă din uterul ma­mei, cu scopul de a putea acţiona la timp”, a completat cardiologul, care ne-a mai spus că poate diagnostica bolile de inimă încă din săptămâna 15/16 de sarcină.

„Inima începe să bată în a 21-a zi de sarcină. Practic, este primul organ care începe să funcţioneze în corpul unui fetus, aşa că avem posibilitatea s-o examinăm. De obicei, afecţiunile cardiace ale fătului pot fi depistate în maximum 60 de minute, în funcţie de cum e aşezat copilul. Cele mai grave cazuri le trimit pentru operaţie la Linz, unde este cel mai bun centru pentru astfel de afecţiuni”, a adăugat profesorul. În ceea ce priveşte costurile, un examen complet, în care sunt incluse consultaţia, ecografia şi analizele de sânge costă între 800 şi 900 €. „Cam 25% dintre pacienţii mei sunt din România. Părinţii ţin legătura cu mine, chiar şi după ce pleacă acasă. Mă sună oricând e nevoie”, a încheiat prof. Pinter.La AKH, celebrul Spital Universitar din Viena, prof. Marek Ehrlich, directorul medical al Departamentului de Anevrism toracic, foloseşte cea mai nouă intervenţie cu valve, ce nu mai necesită o altă operaţie, peste ani, aşa cum e în cazul valvelor obişnuite, care se folosesc şi la noi.

„Nu demult, am avut un pacient român, din Călăraşi, care fusese respins de alte clinici, fiind în stare foarte gravă. I-am pus o astfel de valvă şi a fost al 123-lea pacient din lume care a primit una. Acum, e foarte bine. Operaţia costă peste 80.000 €”, ne-a explicat prof. Ehrlich, care, în 15 ani, a operat cu succes peste 500 de pacienţi.

Iată care sunt «duşmanii» care ne slăbesc inima!

Martin Schillinger, un celebru cardiolog şi angiolog, a obţinut primul titlu de profesor la doar 27 de ani, fiind singurul doctor din Austria care a reuşit să facă şcoala de medicină într-un timp atât de scurt.A inventat diferite tehnici de a implementa stenturi şi catetere la nivel mondial şi îi tratează pe cei mai importanţi oameni din Austria. Specialistul ne-a spus ce slăbeşte inima şi ce trebuie să facem pentru a o proteja.

„Criminalul numărul unu al inimii este fumatul. Fumătorii trebuie să ştie că viciul lor e atât de periculos, încât de abia după şapte ani de la renunţarea la fumat dispare riscul pentru boli cardiovasculare. De asemenea, carbohidraţii (zaharurile) slăbesc inima. Peste 80% din alimentaţia copiilor din ziua de azi sunt carbohidraţi, în detrimentul proteinelor, ceea ce este foarte grav. Trebuie să-i învăţăm să mănânce sănătos”, ne-a declarat prof. Schillinger.

Alţi doi factori care ne distrug inima sunt colesterolul şi hipertensiunea arterială. „Prin urmare, dacă nu vrem să ne ­îmbolnăvim de inimă, ar trebui să nu fumăm, să avem o alimentaţie sănătoasă şi să facem circa patru ore de sport pe săptămână, dar în mod constant”, a încheiat spe­cialistul.

Mai multe