Bolile la care suntem predispuși din cauza schimbărilor mari de temperatură: „Sunt şi pacienţi mai tineri, în special femei”

5 aprilie 2023 12:19   Sănătate

În ultimele zile, românii din toate regiunile țării au observat schimbarea bruscă a vremii. Deși ne aflăm în luna aprilie, temperaturile specifice acestei perioade nu se mai resimt. Specialiștii trag un semnal de alarmă și informează cetățenii referitor la efectele negative pe care le pot aduce asupra sănătății schimbările bruște de temperatură.

Vremea se va menține în continuare la fel de rece până pe data de 8 aprilie. Cum sezonul gripei și răcelilor încă nu s-a încheiat, schimbările vremii reprezintă un pericol pentru sănătate.

Cât de rău ne pot afecta schimbările de temperatură

Medicul Tudor Ciuhotaru vine cu informații prețioase și explică modul în care schimbările bruște ale temperaturii afectează sănătatea.

,,Schimbarea bruscă și brutală a temperaturilor înseamnă un stres adaptativ major cu numeroase potenţiale efecte negative în special asupra pacienţilor care aparţin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare...

În plus, efectele suprasaturării aerului cu vapori de apă sunt accentuate şi agravate de temperaturile scăzute precum şi de poluare

Particularitățile fizice si psihice individuale influențează modul cum se realizează aceasta adaptare si de aceea unii pot prezenta o simptomatologie polimorfa mergând pana la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni”, a explicat Tudor Ciuhodaru, potrivit WOWbiz.ro.

Afecțiunile medicale apărute în urma schimbărilor meteo

Lista afecțiunilor medicale care pot rezulta în urma schimbărilor bruște de temperatură este extinsă, însă la interval apar problemele cardiovasculare, creșterile de tensiune, răcelile și virozele respiratorii.

,,Pe primul loc sunt cele cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac, dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorală sau insuficienţă cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice  urmate de cele neuropsihice  precum creşterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau a migrenelor, modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, modificarea comportamentului alimentar (inapetenta sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere și ideaie suicidară.

Nu sunt de neglijat nici cele respiratorii sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scăzute a favorizat sau a agravat afecțiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronșic dar și apariţia nevralgiilor, artralgiilor şi a puseelor de lumbago.

Reamintim ca sub aceasta simptomatologie se pot ascunde și alte cauze și de aceea este bine sa fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Pe lângă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la variații termice remarcăm încă un fenomen îngrijorător în aceasta perioadă- creşterea numărului pacienţilor ajunşi la urgenţă datorită automedicaţiei.

Sunt şi pacienţi mai tineri, în special femei ce au recurs la diverse tratamente fără indicaţie medicală şi au ajuns sa necesite terapie de urgenţă fie datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau datorită agravării afecţiunii de bază”, a continuat medicul, pentru sursa amintită.

Mai multe