Buruienile, leacuri la-ndemâna oricui

6 iulie 2013 14:09   Sănătate
Ultima actualizare:

Plantele sălbatice sunt recunoscute de fitoterapeuţi drept izvoare naturale de vitamine, minerale, antioxidanţi. Află din «Click! Sănătate» de iulie care sunt leacurile băbeşti care vindecau în trecut bolile!

Plantele sălbatice erau folosite în urmă cu zeci de ani de oamenii din mediul rural pentru tratarea diferitelor boli. Le găseau pe marginea drumurilor sau pe lângă case şi făceau fierturi din ele ori le foloseau sub formă de cataplasme.

În prezent, medicii naturişti şi-au dat seama că plantele sălbatice potenţează efectele medicinei clasice. În caz că nu ştiai, pirul şi volbura calmează durerile de burtă şi reglează tranzitul intestinal, armurariul ajută în caz de toxiinfecţii, urzica previne cancerul şi troscotul „strânge la burtă", explică fitoteraputul Ruxandra Constantina, de la Clinica Medas, Bucureşti.

Pirul şi volbura combat constipaţia

Ambele plante sălbatice, folosite în gospodăriile româneşti pentru hrana animalelor, sunt recomandate în tratamentul constipaţiilor rebele sau mai vechi. Fă decoct de pir dintr-o lingură de rizomi uscaţi la 250 ml de apă şi bea 3-4 căni de ceai pe zi. Are acţiune intens diuretică şi antiinflamatorie, benefică în afecţiuni ale căilor urinare.

Volbura are acţiune diuretică

Armurariul detoxifiază ficatul

În medicina naturistă se folosesc fructele (seminţele) sub formă de extract. Poţi face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, la o cană cu apă, pe care o laşi la infuzat timp de 15 minute.

Armurariul este un remediu excelent în bolile de ficat, graţie complexului flavonoidic, printre care se numără silimarina. Astfel de substanţe ajută la detoxifierea hepatică, protejând celula hepatică de toxine şi regenerârnd celulele ficatului.

Mai multe