Caisele , o sursă excelentă de calciu

19 iulie 2012 18:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Cercetări recente au demostrat faptul că există o legătură strânsă între nivelul calciului din organism şi greutate.

În această ecuaţie intervine şi vitamina D care acţionează ca un hormon : echilibrează şi fixează nivelul calciului în corp. Cei care consumă alimente bogate în calciu (brânzeturi, lactate, caise, fructe uscate şi morcovi) îşi protejează sistemul osos, dinţii, părul, dar îşi menţin o greutate constantă.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă doza ideală de calciu, pe zi : pentru copiii cu vârste cuprinse între de 7 şi 12 ani :270 mg, pentru copiii între 9 şi 18 ani: 1300 mg; pentru adulţi: 1200 mg ; pentru adulţii care depăşesc vârsta de 50 de ani se recomadă :1200 mg. În dieta cotidiană, caisele reprezintă o sursă sigură şi plăcută de calciu, de alte minerale valoroase (magneziu, fosfor, crom, brom), dar şi de vitamine (B1,B2, C şi cantităţi importante de vitamina A).

Culoarea auriu închis a caiselor dovedeşte prezenţa beta-carotenului, un antioxidant valoros a cărui putere este legată de efectul de prevenire a cancerului. De asemenea, caisele care conţin potasiu , care ajută la prevenirea hipertensiunii şi este necesar pentru nervi şi muşchi sănătoşi.

Licopenul, betacarotenul şi pectina din compoziţia elicioaselor fructe sunt mai bine absorbite de organism când fructele-proaspete sau uscate-, sunt fierte, spun specialiştii. În plus, nutriţioniştii spun că fructele proaspete sunt un beneficiu pentru sănătate, dar există opinii potrivit cărora caisele sunt valoroase din punct de vedere nutriţional , precum carnea de viţel. În acelaţi timp, fructele uscate sunt cel puţin la fel de bune cu cele proaspete.

Reţeta săptămânii

Găluşte cu caise

Timp de preparare : 45 de minute

Calorii : 90

Ingrediente:4 pahare de făină, 4 pahare de apă, 4 ouă, 4 linguri de unt, 4 linguri de zahăr, 10 linguri de pesmet, un pacheţel de vanilie, 24 de caise.

Cum se prepară: Fierbeţi apa cu untul şi când începe să clocotească luaţi vasul de pe foc; adăugaţi făina şi vanilia, mestecaţi foarte bine şi adăugaţi pe rând ouăle.

Împărţiţi aluatul în 24 de bucăţi şi înfăşuraţi fiecare caisă, fără sâmbure, într-o bucăţică de aluat. Găluştele se fierb în apă până se ridică la suprafaţa vasului. Apoi, le treceţi prin pesmetul rumenit în unt, amestecat cu zahăr.

Mai multe