Caisele te scapă de depresie
Profitaţi din plin vara de fructe şi legume! Dr. Ovidiu Bojor, cel mai apreciat specialist român în fitoterapie, vorbeşte pe larg, în cărţile sale, despre calităţile acestora. Nu rataţi, începând de azi, serialul Click! „Leacuri de vară”. Astăzi, totul despre caise.
Caisul are fructe foarte nutritive, parfumate, bogate în vitamine. Recomandările terapeutice se bazează în special pe faptul că este un fruct foarte nutritiv, cu aport mare de vitamine şi foarte digestibil.
Acest fruct conţine, printre altele, protide, grăsimi, levuloză şi glucoză, un tip de carotenoide, săruri diverse, microelemente (cobalt, fier, brom, magneziu), vitamina A (în cantităţi apreciabile), vitamina B1 şi B2, niacin, vitamina C etc.
Proaspete, caisele au o valoare energetică de 49-50 kcal la 100 g fructe, iar în stare uscată de 306 kcal.
Caisele constituie un regenerator al ţesuturilor, mai ales al celui nervos, îndeosebi în anemii consecutive datorate unor hemoragii. De aceea, sunt recomandate pentru dispeptici (persoanele cu tulburări ale funcţiei digestive), convalescenţi şi anemici.
Fiind şi tonice nervine (calmează şi întăresc nervii), caisele pot fi consumate prioritar în astenii, stări depresive, nevroze şi insomnii.
Acţiunea asupra tranzitului intestinal este paradoxală; astfel, în timp ce fructele proaspete sunt astringente, antidiareice, cele uscate sunt laxative.
În cosmetică, pentru tonifierea tenului normal, se recomandă măşti cu caise zdrobite sau loţionări cu suc de caise.