Cancerul la copii. Care sunt primele semne și în ce constă tratamentul
Leucemia şi limfoamele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la copii. Paloarea, astenia şi mărirea în volum a ganglionilor sunt câteva dintre simptomele care pot anunţa prezența acestei boli la cei mici.
Semnele cancerului la copii
În România, incidenţa cancerului la copii este scăzută în comparaţie cu cancerul la adulţi. Anual, în ţara noastră sunt depistate 10-15 cazuri de cancer la 100.000 de copii. Şansele de supravieţuire depind foarte mult de momentul în care este depistată boala. „Procentele de supravieţuire de lungă durată diferă în funcţie de cancer, localizare şi mai ales de stadiul bolii la diagnostic. Un cancer în stadiu incipient poate fi vindecat în procent de peste 90 %, prognostic mai rezervat având tumorile cerebrale (50-60%)”, afirmă conf. dr. Monica Dragomir, şef secţie oncopediatrie la Institutul Oncologic din Bucureşti. În schimb, în stadiile avansate, şansele de vindecare sunt de 25%, chiar dacă sunt folosite metode moderne de tratament.
Leucemiile şi limfoamele (Hodgkin şi non-Hodgkin) reprezintă 35% din totalul cancerelor la copii, urmate de tumorile cerebrale (22%), de tumorile renale, neuroblastom (tumoare situată la nivelul glandei medulo-suprarenale sau a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom), retinoblastom (tumoare la nivelul retinei) şi de cancerul osos.
Ganglioni măriţi, posibil semn de limfom
Printre simptomele care anunţă prezenţa cancerului la copii se numără: creşterea de volum persistentă a unui ganglion (limfom), paloarea, astenia, febra persistentă, vânătăi şi pete mici hemoragice (leucemie acută), tumori vizibile sau palpabile, creşterea în volum a abdomenului (tumoare renală), cefaleea sau durerea de cap, mai ales însoţită de vărsături şi de tulburări de mers (tumori cerebrale), pete albicioase la nivelul pupilei (tumoare retiniană), dureri osoase la nivelul articulaţiilor care revin după administrarea antalgicelor (tumori osoase). Nu toate aceste simptome sunt neapărat semn de cancer, însă este foarte important ca părinţii să îşi ducă devreme copiii la medic imediat după apariţia lor, pentru diagnosticare corectă. Din păcate, nu există teste de depistare precoce a cancerelor la copii.
Modalitatea de tratare a cancerului la copil diferă în funcţie de tipul acestuia. „Intervenţiile chirurgicale au un rol crucial în tratamentul complex al tumorilor solide (cerebrale, osoase şi de ţesuturi moi, renale, abdominale, oculare etc.). În toate cazurile este necesar tratament citostatic postoperator şi/sau radioterapie postoperatorie (de exemplu, în tumorile cerebrale). În cazul limfoamelor, intervenţia chirurgicală se face doar în scop de diagnostic, iar leucemiile nu necesită intervenţii chirurgicale”, menţionează medicul Monica Dragomir. O opţiune importantă de tratament în cazul leucemiilor este transplantul de celule stem.
Unde pot fi tratați copiii
Tratamente citostatice complexe pentru orice cancer apărut la copii se fac în cele două institute oncologice din București și Cluj. Mai există secții de oncopediatrie în spitale de copiii unde se tratează leucemii și unele tumori solide. Radioterapie se face în institutele oncologice din București și Cluj. Există în țara noastră două centre de transplant medular pentru copii: Timișoara și București (Fundeni), care sunt suficiente pentru acest tip de tratament, cu indicații restrânse în unele forme de leucemii și unele cancere avansate.