Cancerul ovarian se dezvoltă în tăcere

8 mai 2018 15:25   Sănătate
Ultima actualizare:
Content image

Balonarea, sângerările vaginale în afara menstruației și durerea abdominală sunt câteva dintre simptomele cancerului ovarian. Din păcate, cele mai multe tumori ovariene maligne sunt descoperite în stadii avansate, când șansele de supraviețuire sunt reduse.

Cancerul ovarian este una dintre bolile care se dezvoltă silențios, fără simptome evidente în primele stadii. În stadiul I, afectează unul sau ambele ovare, fără să atingă alte structuri învecinate, iar în stadiul II, boala se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine).

În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul. În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la 5 ani scad cu până la 35%.

Sarcina și alăptarea au rol protector

La fel ca în alte boli, factorul ereditar joacă un rol important în apariția cancerului ovarian. Sunt mai expuse femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân și/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei) sau cu cancer mamar bilateral. Și femeile care nu au născut niciodată au un mai mare risc de a face boala în comparaţie cu cele care au născut. Așadar, sarcina are un rol protector, la fel și alăptarea. Și folosirea anticoncepționalelor orale poate scădea riscul de boală.

Află pe Clicksanatate.ro ce simptome trebuie să te alarmeze!

5 leacuri care alină durerea cauzată de hernieAceste fructe te ajută să slăbești mai repede!

Mai multe