Cancerul, tratat cu raze X
Bolnavii de cancer au un motiv de speranță. Mai nou, specialiștii au descoperit tratamente revoluționare care, cu ajutorul unor raze X extrem de puternice, au puterea să distrugă celulele bolnave. În cadrul unei conferinţe de ieri, la care a fost prezent și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-au prezentat două soluții eficiente.
Cancerul este cea de-a doua cauză de mortalitate în ţările Uniunii Europene, după bolile sistemului circulator. Cifrele sunt alarmante și, potrivit statisticilor, unu din trei bărbaţi şi o femeie din cinci ar putea fi diagnosticaţi cu această maladie. De-a lungul timpului s-au făcut experimente, s-au căutat soluții pentru vindecare. În urmă cu cinci ani, specialiștii de la un spital din Liverpool au lansat un aparat minune despre care se spune că ucide cancerul în 15 minute. Super robotul denumit Novalis TX, al cărui cost a fost de 2, 5 milioane de lire sterline, a fost testat cu succes pe pacienţi şi a vindecat mai multe tumori. Acesta acționeaza cu ajutorul unor raze X extrem de puternice şi este capabil să distrugă celulele bolnave. Și la noi există cel mai avansat sistem de tratament radioterapic din lume, cu care se pot efectua tratamente de radiochirurgie strereotactică. Miercuri, în cadrul evenimentului dedicat Radiochirurgiei Stereotactice, organizat în cadrul Ambasadei SUA, s-a dezbătut pe larg acest subiect.
”Perioada de aşteptare pentru începerea radioterapiei este de 3-4 luni. Sper ca informațiile prezentate astăzi să fie utile în contextul strategiilor adoptate de Ministerul Sănătății, al căror scop este îmbunătățirea infrastructurii naționale de radioterapie și accesul la cele mai moderne tratamente împotriva cancerului pentru toți pacienții români”, a atras atenția ambasadorul SUA, E.S. Hans Klemm, în cadrul conferinței ”Novalis Tx- Cea mai bună practică în radiochirurgie pentru tratamentul cancerului în stadii avansate”.
Tehnologia permite tratamente de radiochirurgie stereotactică de mare precizie, formațiuni tumorale maligne sau benigne intracraniene de dimensiuni foarte mici (0,5 mm) putând fi tratate chiar și într-o singură sedință de tratament.”Numărul cazurilor de metastaze craniene a crescut enorm în ultimii 10 ani, incidența și mortalitatea fiind mai mare decât în orice alt tip de cancer. Radiochirurgia stereotactică reprezintă un tratament eficient, doze mici de radiații fiind livrate cu acuratețe foarte mare (precizie sub 1-2 mm) în cazul tumorilor mici de pe creier sau altor afecțiuni ale acestuia. Ne tratăm pacienţii cu cea mai nouă tehnologie într-un timp scurt, încercând să protejăm ţesutul sănătos cât mai mult posibil”, a spus prof. Ufuk Abacioglu, vicepreședinte al Societății Europene de Neuro-oncologie.