Când avem nevoie de suplimente alimentare?
Pentru copii şi vârstnici
Calciul este un mineral esenţial atât pentru copiii aflaţi în perioada de creştere, cât şi pentru vârstnici. Este de preferat să se administreze calciu împreuna cu vitamina D, întrucât contribuie la absorţia mineralului, esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos. De asemenea, copiii, dar şi vârstnicii au nevoie de vitamina C, deoarece aceasta contribuie la întărirea sistemului imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor, fără a lăsa cicatrici inestetice.
Vitaminele din complexul B (B1, B3, B6, B9 şi B12) sunt şi ele necesare persoanelor trecute de a doua tinereţe, întrucât încetinesc degradarea funcţiilor cognitive şi reduc riscul apariţiei bolilor vaselor de sânge.
Dacă faci efort fizic sau intelectual
Suplimentele care conţin magneziu şi calciu, în proporţie de ½, sunt recomandate în perioadele în care eşti stresat sau epuizat, întrucât asigură buna funcţionare a celulelor musculare şi nervoase, contribuind la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. Vitamina B1, numită şi tiamină, îmbunătăţeşte capacitatea de memorare, în timp ce vitamina B12 asigură o stare de spirit pozitivă şi creşte rezistenţa la stres.
Excesul poate dăuna grav sănătăţii!
Administrarea necontrolată de vitamina A poate cauza hipertensiune intracraniană, manifestată prin dureri de cap, mâncărimi ale pielii şi mărirea în volum a ficatului şi splinei. Dozele prea mari de vitamina D pot duce la absorbţia crescută de calciu şi la depuneri în exces. Pe timpul verii se recomandă întreruperea administrării vitaminei D, deoarece prin expunerea la razele solare se furnizează necesarul zilnic.
Vitamina C poate modifica, dacă e administrată în cantităţi mai mari de 5 g pe zi, rezultatul anumitor analize, precum creatinina, glucoza sanguină. Vitamina K e esenţială pentru o bună circulaţie sanguină, dar luată fără limită poate cauza anemie, din cauză că duce la distrugerea globulelor roşii din organism.