Când devine febra îngrijorătoare febra la copii
De teama apariției unor convulsii febrile cauzate de febra crescută brusc, părinții ar face orice să scadă temperatura copiilor, chiar și să administreze un antibiotic. Nu trebuie uitat însă că febra are rolul ei în procesul de vindecare.
La vârste mici, se consideră normal temperatură între 36,5 – 37,5°C, dacă este măsurată rectal sau până în 37°C, axilar. Dacă trece de 38°C, este posibil să fie semnul că procesul de apărare al corpului este accelerat, pentru a combate efectele produse de un virus sau de o bacterie. Dacă, după somn, copilul este roșu în obraji și pare mai cald decât de obicei, dar nu are o temperatură mai mare de 38°C, nu este cazul să-i fie administrat un antitermic.
La bebeluși mai ales, o temperatură mai ridicată după-amiaza, după trezire sau după o criză de plâns este normală, deci e mai bine să se aștepte puțin până la aplicarea termometrului. Abia atunci când va indica o temperatură de peste 38°C este momentul să se intervină.
Febra nu este periculoasă
Temperatura corporală crescută este o manifestare a sistemului imunitar, un fenomen de apărare care semnalizează, de cele mai multe ori, o inflamație sau infecție acută, după cum indică medicul pediatru Irina Costache: „Febra în sine nu este periculoasă, dar sperie părinții, mai ales în timpul frisoanelor, ascensiuni febrile bruște însoțite de mișcari ale corpului, dar lipsite de pierderea stării de conștiență”. Temperatura corpului de peste 38 °C intrarectal la copilul mic trebuie considerată febră. În această situație, se pot da antitermice oral sau intrarectal, când temperatura este foarte ridicată. Dacă persistă mai mult de 3 zile la rând sau este greu de controlat, se impune vizita la medicul de familie sau la pediatru.
Află pe clicksanatate.ro motivele pentru care convulsiile n-ar trebui să fie motiv de neliniște!