Când se ajunge la insuficiența renală

4 iunie 2017 19:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Când rinichii îşi pierd o parte din capacitatea de a filtra reziduurile şi toxinele din sânge, apare insuficienţa renală. Citeşte mai multe despre această complicaţie în numărul de iunie al revistei “Click! Sănătate”!

Printre factorii favorizanţi ai insuficienţei renale se numără hipertensiunea arterială, obezitatea şi diabetul, care provoacă leziuni ale vaselor sanguine din rinichi. Ea apare însă frecvent şi la persoanele care suferă de lupus, de infecţii, de cancer sau care au un istoric familial de probleme cu rinichii. De asemenea, poate fi indusă de utilizarea pe termen lung a aspirinei sau ibuprofenului, a acetaminofenului, consecinţa pietrelor la rinichi sau a măririi prostatei, care ajunge să obstrucţioneze fluxul urinar. 

Simptome

În primele etape, insuficienţa renală nu are simptome. Deşi 1 din 6 adulţi suferă de această boală, mulţi dintre ei nu ştiu că ceva este în neregulă cu rinichii lor. Primele simptome sunt o stare permanentă de oboseală, umflarea gleznelor, a mâinilor sau a pleoapelor, dureri de cap, sughiţ frecvent, senzaţii de greaţă şi scăderea în greutate. Mai târziu, apar sângele în urină sau în scaun, mărirea sau micşorarea fluxului urinar, dificultăţi de respiraţie, apatia, crampele sau spasmele musculare şi, în ultimele etape, convulsiile şi semne albe pe piele, cu aspect de cristale. 

Analize

Insuficienţa renală poate fi depistată prin 3 analize: glicemie, creatinină şi sumar de urină. De asemenea, o valoare mare a tensiunii arteriale sistolice poate fi un indicator al predispoziţiei la această afecţiune. Specialiştii recomandă şi utilizarea ratei de filtrare glomerulare, o analiză de sânge şi de urină care măsoară cât de bine filtrează rinichii deşeurile din sânge. Pentru a contracara deteriorarea funcţiei renale, este necesar ca pacienţii cu predispoziţie sau diagnostic de insuficienţă renală să fie monitorizaţi în mod regulat. 

Tratamente

Insuficienţa renală nu se vindecă, dar evoluţia ei poate fi încetinită sau oprită. Acesta este un lucru esenţial, deoarece, în stadiile avansate ale bolii cronice, apare nevoia de dializă. Insuficienţa renală acută necesită spitalizare rapidă. Urmează apoi un tratament simptomatic şi un plan nutriţional personalizat. În cazul celei cronice, care este însoţită de o pierdere ireversibilă a ţesutului renal, se începe cu tratamentul bolii de bază şi cu o dietă specifică, sub supravegherea medicului nefrolog. Adesea, sunt prescrise diuretice şi medicamente care previn modificări ale oaselor. 

Mai multe