Când se schimbă ora ne este afectat somnul

22 octombrie 2015 13:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Foarte multe persoane nu știu acest lucru, însă atunci când se schimbă ora nu apar modificări numai în programul zilnic. Chiar dacă începem să facem totul cu o oră mai târziu, pentru că ceasul se dă înapoi cu 60 de minute, și mulți se bucură că vor dormi mai mult, acest eveniment nu ne afectează doar pozitiv.

Când se schimbă ora, apar foarte multe schimbări și la nivelul organismului și, implicit, la nivelul creierului. Așa se face că în noaptea dintre sâmbătă (24 octombrie) și duminică (25 octombrie), atunci când ceasul se va da cu 60 de minute înapoi, iar ora 4.00 va deveni ora 3.00, mai multe personae vor experimenta simptome precum cele de mai jos.

Când se schimbă ora: Tulburări ale somnului

Dacă te bucuri atunci când se schimbă ora pentru că vei dormi o oră în plus, există și vești proaste în legătură cu acest eveniment annual. Se pare că, de fapt, cele 60 de minute pe care ai impresia că le câștigi în fiecare noapte sunt, de fapt, minutele de somn pe care le vei pierde în primele câteva zile.

Se pare că majoritatea oamenilor sunt afectați negative de schimbarea orei, iar dacă înainte obișnuiau să se culce la ora 23.00, acum nu vor putea adormi mai devreme de ora 24.00/00.00 și, în prima săptămână, nu vor putea adormi nici chiar la ora 1.00. Insomniile sunt foarte frecvente pentru aceastră perioadă.

Mai mult atunci când se schimbă ora, dar ceasul nostru biologic este deja „setat”, vom tinde să ne trezim în fiecare dimineață conform programului anterior, pierzând, astfel, ora de somn pe care se presupune că ar trebui să o obținem, potrivit yahoo.com.

Când se schimbă ora: Cum să combați insomnia

Dacă vrei să eviți tulburările de somn care intervin atunci când se schimbă ora, trebuie să începi devreme. Cu o zi înainte, vineri (23 octombrie), mergi la farmacie și cumpără-ți o capsulă de melatonină. Potrivit yahoo.com, 3 miligrame ar trebui să fie suficiente pentru a combate simptomele de insomnia.

Administrează-ți capsula în dimineața de vinery, imediat ce te-ai trezit: „Melatonina este un semnal chimic pentru întuneric”, explică doctoral Alfred Lewy, director pe departamentul de Tulburări ale Stărilor și Somnului la Universitatea de Sănătate și Științe din Oregon.

Mai multe