Când trebuie să administrăm medicamentele

29 martie 2015 21:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Deseori, pe ambalajul unui medicament se menţionează, fără echivoc, modul de administrare al acestuia: „o pastilă pe zi”. Dar, ritmul nostru circadian, ceasul nostru biologic, care guvernează somnul şi alte procese biologice din organismul nostru nu răspunde identic la medicaţie în anumite momente ale zilei.

„Anumite medicamente nu sunt la fel de eficiente sau de bine tolerate atunci când sunt administrate într-un moment nepotrivit din punct de vedere al ritmului biologic”, precizează Michael  Smolensky, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Texas.

„Nu se pune problema că medicamentele nu-şi fac deloc efectul, dar cu siguranţă sunt mai puţin eficiente sau mai puţin tolerate de organism”. 

Un nou domeniu revoluţionar, denumit Cronoterapie, se ocupă de momentul optim când trebuie administrate medicamentele pe parcursul unei zile încât eficienţa acestora să fie maximă, iar efectele lor secundare să fie minime.

În funcţie de ritmul biologic şi de procesele biologice ce se desfăşoară în organismul uman, specialiştii de la Universitatea Texas recomandă când trebuie administrate medicamentele în funcţie de afecţiunile pentru care sunt prescrise:  

Antidepresivele se iau dimineaţa, când pacienţii se trezesc

Deoarece unul dintre efectele secundare ale medicamentelor cu efect antidepresiv este perturbarea somnului, experţii recomandă

pacienţilor să ia aceste medicamente dimineaţa, când pacienţii se trezesc.

Pentru arsuri la stomac, pilulele se iau înainte de cină

Specialiştii susţin că stomacul produce mai mult acid de două sau de mai multe ori între orele 22 şi 2  dimineaţa, decât în alte momente ale zilei. De aceea, persoanele care folosesc medicamente care să modereze aciditatea gastrică, trebuie să ia aceste pilule cu 30 de minute înainte de cină.

În acest fel, pacientul poate să controleze cantitatea acidului gastric pe timpul nopţii, când nivelul acestuia atinge nivelul maxim.

Pentru osteoporoză, pilulele sunt indicate dimineaţa

Organismul unor persoane asimilează cu dificultate medicamente care conţin bifosfonaţi, recomandate pentru prevenirea şi combaterea osteoporozei.

În acest caz, specialiştii recomandă ca aceste medicamente să fie administrate dimineaţa, cu un pahar de apă, la prima oră, pe stomacul gol.

Mai mult, după ce pilulele au fost luate, pacienţii să nu mănânce, să nu bea şi să nu ia medicamente pentru alte afecţiuni, un interval de o oră.  

Pentru tensiune arterială, pilulele se iau înainte de culcare

Specialiştii susţin că tensiunea arterială este mai ridicată în timpul zilei şi mai scăzută seara. Totuşi, s-a constatat că, în cazul unor persoane, îndeosebi la vârstnici, nu se înregistrează scăderea valorilor tensiunii arteriale în timpul nopţii.

De aceea, experţii consideră că, medicamentele care scad tensiunea arterială se administreazî înainte de culcare.

În acest mod, se normalizează ritmul cotidian al tensiunii arteriale şi se reduc riscurile produse de o tensiune arterială ridicată.

Medicamentele pentru colesterol au efect înainte de culcare  

Medicii precizează că producţia de colesterol în ficat atinge nivelul maxim după miezul nopţii, iar cel minim se înregistrează  dimineaţa şi la primele ore ale amiezii. În acest caz, specialiştii au constatat că medicamentele pentru colesterol au efect  maxim atunci când sunt administrate înainte de culcare.

Mai multe