Când trebuie să faci operaţia de bilă
Colecistectomia, operaţia de extirpare a fierii, este de ajutor, cel mai adesea, în cazul persoanelor care suferă de litiază biliară, cunoscută în termeni populari drept “pietre la fiere”. Citeşte în revista “Click! pentru femei” în ce alte situaţii este necesară o intervenţie chirurgicală la nivelul bilei!
Predispuse la această afecţiune sunt femeile, persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. În majoritatea situaţiilor, litiazele biliare rămân asimptomatice. Însă, în momentul în care apare colica biliară, care se manifestă printr-o durere în partea de sus a abdomenului, însoţită de greţuri şi vărsături, este indicată operaţia de extirpare a colecistului. Litiaza este diagnosticată în urma unei ecografii abdominale.
Inflamarea colecistului
Complicaţiile litiazei care impun intervenţia chirurgicală sunt colecistita acută litiazică (infecţie), hidropsul vezicular (acumularea unui lichid albicios în vezica biliară), fistulele biliobiliare sau biliodigestive, care apar când există comunicări anormale între duoden şi colecist şi între colon şi colecist. Colecistectomia este indicată şi în caz de colecistită acută.
Cum se realizează intervenţia
Sunt două modalităţi de a realiza o colecistectomie: laparotomia sau chirurgia deschisă, „cu tăietură“ şi chirurgia minim invazivă. Intervenţia clasică presupune incizia peretelui abdominal, pentru a putea efectua manevrele necesare pentru extirparea colecistului. Chirurgia laparoscopică, minim invazivă, este însă cel mai adesea folosită, datorită timpului mai mic de refacere a pacientului, dar şi pentru că există un risc scăzut de complicaţii postoperatorii.
Sfaturi după intervenţie
Colecistul nu este un organ vital pentru organism, de aceea urmările colecistectomiei sunt minore. „Ceea ce se schimbă este faptul că acum bila curge tot timpul spre intestin, şi în această idee trebuie evitate, mai ales în primele luni după colecistectomie, alimentele care determină un flux mare de bilă, pentru a nu creşte brutal presiunea în arborele biliar. În caz contrar pot apărea dureri, greţuri, vărsături“, spune Bogdan Tănase, medic primar la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Bucureşti. Alimentele dăunătoare sunt cele cu conţinut mare de grăsimi, în special cele cu grăsimi animale: maioneza, tocăturile, prăjelile, prăjiturile cu cremă, ciocolata.