Candidoza afectează viaţa intimă
Aproape 75% dintre femei fac candidoză vaginală cel puţin o dată în viaţă. Cu măsurile corecte, această afecţiune ginecologică se poate trata uşor.
Provocată de ciuperca numită Candida albicans, care se găseşte în mod normal în organismul fiecărei persoane, candidoza vaginală se numără printre afecţiunile care nu provoacă disconfort încă de la început. De aceea, în multe cazuri, afecţiunea este diagnosticată abia atunci când simptomele devin supărătoare.
„Multe teste de secreţie vaginală vin cu rezultat pozitiv pentru Candida albicans, dar atâta timp cât nu există simptomatologie, nu este nevoie de tratament. Fiind un microorganism care se întâlneşte în mod normal în flora vaginală, este nevoie de un factor perturbator pentru a genera candidoza”, explică medicul ginecolog stagiar Laurenţiu Crăciunaş, de la Spitalul „St. Mary's” din Manchester, Marea Britanie.
Poate fi cauzată de dereglările hormonaleDeseori, tratamentele pe termen lung cu antibiotice sunt considerate ca fiind „vinovate” de apariţia candidozei vaginale. Pe lângă acestea, sistemul imunitar slăbit poate duce la multiplicarea microorganismelor care se găsesc în mod normal în flora vaginală, ceea ce cauzează declanşarea bolii.