Căpşunile, bune pentru inimă

16 august 2019 20:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Singurele fructe cu seminţele în exterior, căpşunile, ne îndulcesc mai ales vara. Chiar dacă nu vă plac proaspete, mai aveţi şanse să le simţiţi gustul în îngheţată, gemuri, siropuri, cocktail-uri şi prăjituri!

  • Combat cancerul. Antioxidanţi precum luteina sau zeaxantina prezenţi în căpşuni ajută la încetinirea ritmului de creştere a celulor canceroase, oprind astfel evoluţia cancerului.
  • Previn bolile de inimă. Flavonoidele şi antioxidanţii care se regăsesc din belşug în căpşuni au rolul de a preveni acumularea de colesterol pe vasele de sânge, care pot obstrucţiona circulaţia sanguină. Aceste substanţe au şi proprietăţi antiinflamatorii cu efect miraculos în ameliorarea simptomelor de gastrită.
  • Ajută la slăbit. Au foarte puţine calorii, multe fibre şi un index glicemic foarte scăzut, ceea ce te ajută să menţii senzaţia de saţietate. Mai mult decât atât, vitamina C stimulează metabolismul, care ajută la arderea rapidă a caloriilor.
  • Ameliorează astmul şi alergiile. Datorită proprietăţilor antinflamatoare ale quercitinei, un compus care se regăseşte în căpşuni, simptome precum curgerea nasului, ochii iritaţi şi urticaria sunt ameliorate.
  • Previn constipaţia şi diabetul. Cantitatea mare de fibre din căpşuni ajută la motilitatea intestinală, favorizând eliminarea toxinelor. În plus, fibrele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, căpşunile devenind astfel cei mai buni prieteni ai bolnavilor de diabet. 
  • Alungă depresia. Folaţii din căpşuni ţin sub control nivelul de homocisteină, substanţă care în exces poate interfera cu producţia de hormoni ai fericirii (serotonina, dopamina şi norepinefrina), care sunt responsabili cu buna-dispoziţie, odihna şi apetitul.
  • Întăresc imunitatea. Vitamina C conţinută protejează organismul de infecţii, aşadar, consumaţi-le tot timpul anului.
Mai multe