Care apă e mai bună de băut?

22 mai 2019 18:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu încape nici o îndoială că apa este esenţială pentru sănătatea organismului nostru, fiind răspunzătoare pentru fiecare reacţie şi proces metabolic al acestuia.

Aşadar, cu cât bei mai multă apă pe parcursul zilei, cu atât e mai bine. Iată care tip de apă este cel mai potrivit! 

Cu mai puţine minerale

Cu cât conţinutul de minerale este mai mic, cu atât apa respectivă este mai bună pentru sănătate. Nivelul de reziduuri uscate trebuie să fie cât mai mic cu puţină: între 10 şi 150 mg/l cel mult, mai ales pentru sugari.

De asemenea, apa ar trebui să fie foarte slab acidă, cu un pH de circa 6-7, uşor reductoare (inversul caracterului oxidant), cu un rH2 sub 28, şi să aibă o foarte mare rezistivitate (capacitatea de a se opune trecerii curentului electric).

Acest ultim criteriu defineşte indirect puritatea apei, adică rezistenţa la propagarea microbilor, bacteriilor şi toxinelor.

Apa de la robinet

Apa de la robinet este potabilă, este supusă la tratamente antibacteriene, conţine mult calcar, nitraţi şi urme de clor, dar respectă criteriile de potabilitate şi alte norme stricte.

Însă, ca urmare a surselor de poluare tot mai numeroase, a tratamentelor la care este supusă, care au devenit tot mai complexe, calitatea sa (conţinutul de nitraţi, spre exemplu) variază de la o regiune la alta. Doritorii pot solicita consultarea buletinelor de analiză la autorităţile de profil.

Apele de izvor

Sunt captate de la nivelul pânzelor freatice nepoluate şi sunt potabile fără nici un tratament, cu excepţia celor de eliminare a gazelor, a manganului şi a fierului. Sunt slab mineralizate.

Apele minerale sunt cele cu proprietăţi specifice, controlate de autorităţile de resort. Nu sunt tratate. La cele cu proprietăţi terapeutice, compoziţia trebuie să fie stabilă în timp.

Unele, spre exemplu, sunt bogate în sodiu, altele în fluor sau în bicarbonat. Aceste concentraţii de minerale pot fi nocive în caz de insuficientă renală sau hipertensiune, de pildă.

De aceea, este de dorit să variaţi apele minerale pe care le beţi. Totodată, nu uitaţi că apa este prezentă în cantitate mare, şi este de bună calitate, în fructe şi legume.

Verificaţi eticheta, pentru a vedea cât de mult se apropie de criteriile menţionate mai sus (puţine reziduuri uscate, rezistivitate mare, puţin nitraţi). Puteţi folosi un filtru pentru apă de la robinet, este mai economic şi eficient pentru sănătate, dacă respectaţi condiţiile de utilizare, conform www.alegesanatos.ro.

Mai multe