Care este diferența dintre infarct și stop cardiac. Mulți le confundă
În ultimii ani, bolile de inimă au dus la mediatizarea a numeroase cazuri tragice, iar în rândul persoanelor publice avem destule exemple. Solistul Mihai Constantinescu (73 de ani) se află în moarte cerebrală, la secția de terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca, după ce în dimineața de 13 mai a suferit un stop cardiac. Gabriel Cotabiță și Andreea Bălan au trecut și ei pe lângă moarte, din aceeași cauză, în timp ce fostul premier Mihai Tudose și actorul Florin Busuioc au ajuns la spital cu infarct miocardic. Mulți confundă cele două manifestări, așa că medicul specialist a explicat, pentru Click!, care este diferența dintre infarct și stop cardiac.
De regulă, infarctul miocardic apărea numai dupa vârsta de 40 de ani, dar acum medicii trag un semnal de alarmă! Și tinerii se pot îmbolnăvi, printre cauze fiind și predispoziția genetică, fumatul, căldura excesivă, care asociată cu deshidratarea favorizează producerea infarctului de miocard.
Ce este infarctul miocardic
Infarctul miocardic este denumirea medicală a necrozei miocardice acute. Mecanismul este simplu: o placă de grăsime se depune pe pereții vaselor de sânge din inimă și astfel se formează cheaguri care blochează fluxul normal al sângelui. Mușchiul inimii nu mai funcționează normal și apar durerile. Tinerii au tendința să neglijeze aceste dureri, dar acest comportament le poate pune viața în pericol. O dată produs și neglijat, infarctul de miocard poate duce chiar și la moartea mușchiului inimii. În fapt, acesta nu se mai contracta și pacientul are mult de suferit: nu va mai avea dureri în piept, în schimb, va obosi la cele mai mici eforturi.
Cum se manifestă infarctul miocardic
“Infarctul, numit frecvent și atac de cord, este o afecțiune care are ca substrat înfundarea unui vas care irigă inima. În cazul unui infarct, pacientul are durere intensă, se prăbușește, dar respiră. Stop cardio-respirator are loc atunci când inima nu se mai contractă și nu mai primește aer de la plămâni. Înseamnă oprirea bătăilor inimii (a activității cardiace) subit și apare brusc. Cauzele sunt fie insuficiența de valvă, fie plămânul nu mai funcționează și nu se mai face schimbul gazos”, a explicat, pentru Click!. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardio vascular, prima femeie chirurg din România care a făcut un transplant de cord.
Ce este stopul cardiorespirator
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar incidenţa acestora în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant. Iată cum desebești infarctul de un stop cardiac. “În cazul unui stop cardiac, pacientul nu mai respiră și trebuie resuscitat în primele 10 minute, pentru a salva activitatea cerebrală. Cheia, întotdeauna, o reprezintă controalele la timp și respectarea recomandărilor. Depinde însă mult și de patologie”.
Citește și:
Stopul cardio respirator. Iată măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le știi