Care sunt beneficiile turmericului pentru sănătate. Ce spun studiile de specialitate
15 august 2021 17:54
Sănătate
Ultima actualizare:
Datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice, turmericul a fost folosit multă vreme în medicina ayurvedică, dar și în medicina chineză tradițională.
Numeroase studii scot la iveală beneficiile turmericului
- Acest condiment ajută la îmbunătățirea memoriei. Câteva studii care au fost realizate pe populațiile din Asia au demonstrat faptul că persoanele care au consumat mai mult curry au obținut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitivă, în comparație cu cele care nu au consumat acest condiment. De asemenea, cercetătorii apreciază că efectele antiinflamatorii ale curcuminului pot să protejeze creierul împotriva bolilor degenerative și pot preveni apariția bolii Alzheimer.
- Turmericul protejează inima, așa cum ne arată câteva studii publicate în jurnalul Pharmacological Research: ”Curcuminul poate proteja organismul împotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (bătăi neregulate ale inimii)”.
- Turmericul protejează împotriva bolilor de piele (curcuminul ajută la neutralizarea radicalilor liberi și previne deteriorarea celulelor pielii, accelerând și îmbunătățind procesul de absorbție a colagenulu). De asemenea, acest condiment poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatitele și acneea.
- Acest condiment calmează durerile reumatice. Un studiu efectuat în anul 2016 a demonstrat faptul că administrarea de suplimente care conțin curcumin, timp de patru săptămâni, a contribuit la calmarea durerilor provocate de osteoartrită la persoanele care sufereau deja de această afecțiune.
- Unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este puterea sa de a reduce inflamațiile prin blocarea anumitor enzime implicate în acest proces. De asemenea, efectul său antioxidant ajută la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.
- Potrivit studiilor pe această temă, curcuminul reglează nivelul de zahăr din sânge și sporește secreția de insulină a pancreasului. În plus, suplimentele pe bază de curcumin pot preveni apariția diabetului de tip 2.
- De asemenea, un alt studiu realizat în anul 2015, publicat în jurnalul de științe Molecules, a demonstrat că substanța activă curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel apariția mai multor tipuri de cancer, precum: cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar.
- Așa cum au demonstrat alte studii, curcuminul previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea duce la probleme grave de sănătate (precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasă profundă sau embolismul pulmonar).
- Totodată, un alt studiu efectuat la Universitatea din Indonezia a arătat că substanța activă din curcumin contribuie la reducerea colesterolului „rău” –LDL , dar și a nivelului de colesterol total, fapt care are efecte pozitive asupra sănătății inimii;
- De asemenea, datorită proprietăților antioxidante , curcuminul îmbunătățește procesul de detoxifiere, ajută la menținerea sănătății organismului și stimulează enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor și a ADN-ului.
- Curcuminul previne apariția tulburărilor hepatice și ajută ficatul să funcționeze normal.
- Deoarece este o sursă bogată de fier, turmericul poate să prevină apariția anemiei.
- Potrivit altor studii, acest condiment tratează problemele digestive și poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.
- Curcuminul (turmericul) combate infecțiile virale, precum răceala și gripa și ajută organismul în lupta cu afecțiunile respiratorii. Este un fapt dovedit că ceaiul de turmeric cu miere meliorează simptomele răcelilor.