Care sunt cauzele respiraţiei urât mirositoare

18 februarie 2017 18:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Respiraţia urât mirositoare este o problemă delicată care are cauze diverse. Poate fi dată de o igienă orală precară, de afecţiuni ale gingiilor, ale limbii, de boli gastrointestinale sau hepatice, precum şi de unele infecţii respiratorii.

Respiraţia urât mirositoare este denumită în termeni medicali halenă. Cel mai des este întâlnită în rândul adulţilor care, de cele mai multe ori, nu sunt conştienţi că o au. Cei din jur, de jenă, evită să atragă atenţia.

Cea mai simplă cale de a testa cum se simte respiraţia ta este să faci următorul test: atinge-ţi cu limba încheietura mâinii, apoi miroase. Dacă nu-ţi place, ia măsuri. Primul pas este să mergi la stomatolog. “Cauzele respiraţiei urât mirositoare sunt diverse, iar majoritatea ţin de ceea ce se află în cavitatea bucală. ”, spune medicul stomatolog Oana Florea, care începe să ne enumere toate aceste cauze.

Limba încărcată

Acest organ reţine 60% din bacteriile orale.

E indicat să ne curăţăm limba cu o perie specială de fiecare dată când ne spălăm pe dinţi.

Uscăciunea gurii

Apare atunci când nu bem suficientă apă. Prin urmare, glandele salivare nu mai produc suficientă salivă, menită să neutralizeze acizii din cavitatea bucală.

Medicamentele

Fluxul salivar poate fi afectat şi de medicamentele pe care le luăm. Pentru a stimula totuşi secreţia de salivă putem mesteca o gumă fără zahăr.

Carii, gingivită

Mirosul urât al gurii apare şi atunci când avem dinţii cariaţi, gingia inflamată (când suferim de gingivită sau parodontită).

Boli interne

Dacă nu ai niciuna dintre problemele de mai sus, investighează mai atent cauza. Halena mai poate fi dată de boli hepatice sau renale, de afecţiuni gastrointestinale sau chiar de diabet.

  • Consumul anumitor alimente (precum ceapă, usturoi, peşte, brânzeturi, cafea) dă şi el respiraţie urât mirositoare. Problema aceasta se poate remedia dacă mănânci puţin pătrunjel proaspăt sau ghimbir. Mai poţi apela la unele condimente care conţin uleiuri eterice frumos mirositoare şi care, mestecate, menţin respiraţia plăcută. Amintim aici seminţele de cardamon, chimen, anason, cuişoare şi fenicul.
  • O altă cauză poate fi o infecţie a căilor respiratorii superioare (sinuzită, faringită, amigdalită) sau inferioare (bronşită cronică). Gândeşte-te dacă problema a apărut odată cu o răceală, în urma căreia ai rămas cu nas înfundat şi secreţii nazale.

Îţi poţi prepara rapid o apă de gură

Când simţi nevoia să-ţi clăteşti gura cu ceva plăcut mirositor, care neutralizează bacteriile, prepară-ţi propria apă de gură. Este extrem de simplu şi rapid, se poate face inclusiv la serviciu. Amestecă într-un pahar cu apă călduţă câteva picături de ulei esenţial de lavandă, sau de mentă, de eucalipt sau de portocale. Le poţi chiar combina şi adăuga alte uleiuri esenţiale cu miros plăcut.

Mai multe