Care sunt simptomele cancerului de piele, de ce apare şi cum îl previi

8 iulie 2015 14:57   Sănătate
Ultima actualizare:

În urmă cu zeci de ani, oamenii nu se mai dădeau cu atâtea creme cu factor de protecţie şi nu mureau pe capete de cancer de piele, aţi putea spune. Însă altfel bătea soarele atunci. În ultimii ani, stratul de ozon s-a subţiat, ceea ce permite ultravioletelor A şi B să pătrundă mai repede în atmosferă şi să aibă efecte dăunătoare asupra pielii. Dintre acestea, cel mai grav este cancerul de piele.

Cea mai cunoscută formă de cancer de piele, cu mortalitatea cea mai crescută, este melanomul malign (afectează melanocitele, acele celule responsabile de pigmentul pielii). Factorul declanşator esenţial ar fi o expunere excesivă la soare, mai ales în primii ani de viaţă, aflăm de la medicii dermatologi Carmen Sălăvăstru şi dr. Filis Demirgean, care s-au aliat în cadrul unei campanii numite “Zilele Melanomului”, ce are loc în această perioadă în emisiunea “Neatza cu Răzvan şi Dani” de la Antena 1.

Factorii de risc ai cancerului de piele

- Expunerea prelungită la soare sau la lumina ultravioletă, mai ales în copilarie. Apoi, în cadrul meseriilor în care persoanele trebuie să lucreze afară, prin soare, sau în timpul activităţilor în aer liber;- Genetici (mai multe cazuri de cancer de piele în familie);- Prezenţa nevilor displazici şi a celor pigmentari (mai mult de 50 de aluniţe);- Expunerea la lumina ultravioletă din saloanele de bronzat este la fel de periculoasă ca expunerea la soare;- Contactul cu substanţe dăunătoare ca arsenicul (mineri, fermieri) sau hibrocarburile(din smoală şi diverse uleiuri) pot duce la dezvoltarea carcinomului spino celular;- Istoric de arsuri mai ales în perioada copilăriei;- Predispuse sunt persoanele cu piele deschisă la culoare, păr blond sau roşcat şi ochi albaştri, care mai degrabă se ard decât se bronzează la soare;- Prezenţa pistruilor la nivelul porţiunii superioare a spatelui;- Sistem imunitar slăbit;- Prezenţa aluniţelor de la naştere, mai ales dacă acestea sunt foarte mari (mai mult de 2 cm în diametru);- Istoric personal de tumoră cutanată;- Prezenţa altor cancere tip leucemie, limfom.

Semnele şi simptome ale cancerului de piele

- Carcinomul bazo-celular: prezenţa unor vase de sânge mici, vizibile la nivelul tumorii. Există o zonă denivelată unde, de obicei apar cruste şi sângerări.

- Carcinomul spino-celular apare pe pielea expusă la soare ca o zonă bine definită, roşie, îngroşată şi care prezintă descuamare.

- Melanomul malign: leziuni asimetrice ale pielii (forma unei jumătăţi de aluniţă nu se potriveşte cu cealaltă jumătate), margini neregulate ale leziunilor(crestate, pătate), coloraţie neuniformă, diametru nevi pigmentari mai mare de 6 mm şi aluniţă mărită în volum.

Poţi câştiga un voucher pentru diagnostic gratuit

"Zilele Melanomului este o campanie de informare, educare, prevenţie şi depistare a Melanomului, desfăşurată în perioada 1-15 iulie la emisiunea "Neatza cu Răzvan şi Dani". În fiecare zi se oferă vouchere cu diagnostic gratuit pentru cancerul de piele. Detalii găseşti pe beautymed.ro.

Mai multe