Cartofii nu îngraşă! Ce efect au aceştia asupra organismului

6 aprilie 2015 20:09   Sănătate
Ultima actualizare:

De-a lungul vieţii, dr. Ovidiu Bojor nu s-a mulţumit doar cu cercetarea de laborator: majoritatea remediilor naturale pe care le recomandă în cărţile sale le-a experimentat în viaţa de zi cu zi.

Natura ne oferă pentru perioada postului suficiente resurse pentru ca alimentaţia noastră să nu fie exagerat de restrictivă, deoarece organismul trebuie să beneficieze de proteine, lipide şi glucide, care stau la baza vieţii.Până la ajungerea porumbului în Europa, hrişca a fost, alături de mei, „mămăliga” principală a populaţiei autohtone. Preparatele culinare din hrişcă şi mei sunt alimente energetice complexe, mai bune decât pâinea din grâu sau mămăliga din porumb. Se prepară prin fierbere, la fel ca orezul. Se pot face: terci („mămăliga dacică”), griş, tăiţei, paste, budinci, fulgi etc. Se poate servi ca adaos la supe şi tocăniţe.Alimentul meu preferat este fasolea albă sau pestriţă. Fasolea uscată are un conţinut ridicat de proteine, hidraţi de carbon, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A şi vitamina C etc. Eu o consum trei zile pe săptămână, şi nu doar în post. La preparare, după prima fierbere se aruncă apa, pentru a îndepărta toate saponinele iritante.Cartofilor prăjiţi le prefer cartofii copţi în cuptor sau fierţi în coajă. Un kg de cartofi asigură organismului 800 kcal. Cartofii hrănesc, dar (contrar opiniei generale) nu îngraşă. Îngrăşarea se datorează grăsimilor şi sosurilor asociate. Dimpotrivă, cartofii sunt recomandaţi în dieta împotriva obezităţii.Preparate culinare dintre cele mai rafinate pot fi pregătite în perioada postului din ciuperci. Personal, prefer pleurotus, bureţii de fag şi hribii (mânătărcile).

Carnea la grătar creşte riscul cardiopatiilor

La sărbătorile pascale se preferă grătarele. Or, carnea supracoaptă pe cărbuni creşte riscul în toate cardiopatiile. În plus, în timpul procesului de coacere pe cărbuni se dezvoltă substanţe carcinogene, care contribuie nefast la inflamaţiile arterelor şi la deteriorarea muşchiului cardiac. De aceea, e recomandabil să preparăm carnea, inclusiv carnea de miel, sub formă de rasol, asociată cu multe zarzavaturi.

Mai multe