Castravetele-amar, leacul diabeticilor
Mai puțin cunoscut la noi, castravetele-amar are virtuți medicinale pe care este bine să le cunoști. Este benefic în tratamentul antidiabetic, deoarece are proprietăți hipoglicemiante și reface funcția pancreatică.
Inițial, castravetele-amar, denumit și Momordica charantia, era o legumă prezentă în alimentația zilnică a unor popoare precum India, Nepal, China și Mexic. Era folosit în dieta celor cu afecțiuni biliare, icter, hemoroizi. Treptat, a ajuns și la noi, iar în fructele imature și în semințele acestei plante a fost găsită așa-numita „insulină vegetală“ sau polipeptida-p, care normalizează glicemia și reface celulele pancreatice.
Reduce riscul de complicații
S-a observat că persoanele cu diabet în fază incipientă au prezentat o scădere a glucozei din sânge după numai o jumătate de zi de la administrarea unui preparat realizat din castravete-amar. În plus, dacă este administrat zilnic, castravetele-amar ajută la refacerea funcției pancreatice. Mai mult, ajută la prevenirea complicațiilor diabetului, cum sunt bolile oculare (cataracta) sau obezitatea.
Are proprietăți antivirale și antimicrobiene
Fructele și semințele de castravete-amar activează limfocitele, subtipuri de leucocite sau globule albe cu rol în apărarea antiinfecțioasă. S-a observat că proteinele pe care le conțin semințele inhibă evoluția infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Mai mult, frunzele de castravete-amar acționeză contra unor bacterii precum E.coli, stafilococ, salmonella, pseudomona, Helicobacter pylori. Fructele au fost utilizate pentru a combate aceste bacterii și în tratarea unor afecțiuni precum tuberculoza și ulcerul.
Află pe Clicksanatate.ro cât timp trebuie ținută cura cu castravete-amar!