Castravetele amar, numit și “insulina vegetală”, de folos pentru diabetici
De curând, castravetele amar, o legumă consumată frecvent întâlnită în ţări din Asia și Africa, se cultivă şi în ţara noastră. Proprietăţile sale terapeutice au fost atestate de Departamentul Sănătăţii din Filipine, care a semnalat că fructul de Momordica charantia (castravetele amar) poate să reducă nivelul glucidelor din sânge.
Datorită proprietăţilor hipoglicemiante-antidiabetice, castravetele amar este folosit cu succes în tratamentul diabetului zaharat de gradul II. Cercetările au dovedit că o doză de 100 mg/Kg, administrată zilnic, este compatibilă cu 2,5 mg medicament antidiabetic luat de două ori pe zi.
Mai mult, această sursă de insulină vegetală nu are nici contraindicaţii, nici reacţii adverse. Alte studii realizate în cadrul Universităţii Saint Louis din Statele Unite ale Americii au dovedit în urma experimentelor de laborator că extractul de castravete amar previne şi încetineşte evoluţia cancerului de sân şi creşte imunitatea persoanelor bolnave.
Planta poate fi cultivată şi în balcon, iar seminţele se găsesc în magazinele Plafar.