Cât de bune sunt crudităţile pentru organismul tău

17 decembrie 2017 17:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Înainte de a te înfrupta cu jumări, cârnaţi, şorici şi alte bunătăţi de pe masa de Crăciun, mai profită puţin de perioada postului şi consumă verdeţuri. Sunt foarte importante şi au un efect uimitor asupra organismului. Nick Teodorescu, specialist în diete, ne dă 8 motive să acordăm mai multă atenţie fructelor, legumelor şi seminţelor crude.

  • Potrivit unei cercetări din 1930, echipa condusă de dr. Paul Kouchakoff (nominalizat pentru Premiul Nobel în 1945) a constatat că imediat după ingerarea alimentelor gătite, în organismul uman are loc o creştere semnificativă a numărului de globule albe (leucocite). Acestea, de fapt, au rolul de neutralizare a “pericolelor”, cum sunt infecţiile, traumele, substanţele toxice. Concluzia a fost că organismul reacţionează imediat după consumarea alimentelor gătite la fel cum o face atunci când este expus la factori agresori, periculoşi şi toxici. Cercetarea a mers mai departe, studiindu-se şi reacţia organismului la ingerarea unor alimente crude, rezultatul fiind unul spectaculos: în acest caz, numărul de leucocite a rămas constant.
  • Din cauza faptului că e considerată de organism ca fiind un corp străin, agresor, hrana gătită la temperaturi înalte îngreunează, oboseşte şi secătuieşte de energie, susţine Nick Teodorescu, specialist în diete în cadrul unei firme ce importă produse raw vegan. Acest lucru poate fi observat cu uşurinţă după fiecare masă, când ne simţim moleşiţi. În schimb, o masă alcătuită exclusiv din fructe şi legume proaspete are, aproape instantaneu, un rol revigorant şi energizant.
  • Majoritatea alimentelor gătite la temperaturi înalte îşi pierd aproape în totalitate nutrienţii, mai ales enzimele digestive şi vitaminele. Sunt distruse vitaminele C, B, A, D, E, K, precum şi calciul, magneziul, potasiul. Consumând fructe, legume, nuci şi seminţe în stare crudă, beneficiezi de toate aceste vitamine, minerale şi uleiuri sănătoase.
  • Pentru a „găti” legumele, adăugăm sare, uleiuri şi alte ingrediente, ceea ce vine cu un aport de calorii de care nu ai nevoie.

  • Ceea ce a reprezentat cândva, pentru strămoşii noştri, un mare avantaj (densitatea şi bogăţia calorică ce caracterizează mâncarea gătită) a devenit, de multe ori, în zilele noastre, un mare inconvenient, care conduce frecvent la acumularea de kilograme în plus. În schimb, hrana vie, raw vegană, care este mult mai săracă în calorii, dar mult mai bogată în nutrienţi, ajută la dobândirea şi menţinerea unei greutăţi corporale ideale.
  • Un alt avantaj al consumului de verdeţuri este încetinirea procesului de îmbătrânire. Antioxidanţii au efecte vizibile asupra tenului şi pielii, mai spune Nick Teodorescu. Spre exemplu, după o cură de verdeţuri, cum se întâmplă în timpul postului, tenul se curăţă de acnee şi impurităţi, faţa devine mai luminoasă. 
  • O serie de specialişti din domeniul sănătăţii susţin ca o dietă raw vegană, în special atunci când este alcătuită din produse organice, poate fi factorul hotărâtor în stoparea şi chiar vindecarea unor boli foarte grave, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. De altfel, există mii de mărturii ale unor pacienţi care, adoptând acest mod de alimentaţie, s-ar fi vindecat în mod miraculos de afecţiuni în faţă cărora medicina tradiţională era complet neputincioasă.
  • Evident, e imposibil să ai o alimentaţie exclusiv vegană, însă e bine ca pe lângă alimentele gătite să introduci în dieta ta mai multe verdeţuri. Se va vedea diferenţa. 
Mai multe